Dostupni linkovi

Vanredna vijest

MUP Srbije: Hrvatska policija nije postupila prema sporazumu


Migranti u Makedoniji na putu ka zemljama Evropske unije, ilustrativna fotografija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) u dopisu Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila iz Beograda je navelo da policija Hrvatske nije poštovala sporazum o readmisiji u slučaju prisilnog vraćanja porodice šestogodišnje avganistanske devojčice koja je poginula u železničkoj nesreći 21. novembra na koloseku železničke pruge Šid – Tovarnik, neposredno pošto su hrvatski policajci na silu pokušali da ih vrate u Srbiju.

Kako se navodi u odgovoru MUP-a Srbije na pitanja Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila iz Beograda, "hrvatski granični organi nisu postupili u skladu sa sporazumom o readmisiji i Protokolom ministarstava unutrašnjih poslova dve zemlje o predaji i prihvatu lica čiji je boravak nelegalan".

Na pitanje da li je u Srbiji pokrenuta istraga o smrti devojčice, MUP Srbije je tu organizaciju, koja je pravni zastupnik porodice devojčice, uputio na Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici, koje je Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila odgovorilo da nije pokrenulo istragu jer se incident odigrao gotovo na samoj liniji razgraničenja između Hrvatske i Srbije, a da je po samom nesrećnom događaju voz ušao u Srbiju.

Šestogodišnja devojčica iz Avganistana poginula je 21. novembra na koloseku železničke pruge Šid – Tovarnik, nakon što je u toku noći na nju naleteo voz, neposredno pošto su njenu majku i još šestoro dece, kako tvrdi porodica, hrvatski policajci koji su ih presreli, naterali da se vrate u Srbiju, usmeravajući ih baterijskim lampama ka Srbiji, pokazujući im na taj način put kuda treba da se kreću, sve do pruge gde je devojčicu udario voz.

Prema tvrdnjama svedoka tog događaja, porodica je sa grupom migranata prešla granicu dve zemlje ali su ih potom pronašli hrvatski policajci koji su, umesto da ih odvedu u policijsku stanicu gde bi zatražili azil kao što su izrazili nameru, naterali da odu do pruge i pokazali im da se vrate u pravcu Srbije.

U tom momentu naišao je voz koji je pregazio šestogodišnju devojčicu.

MUP Srbije je u svom dopisu naveo da su predstavnici Uprave granične policije predočili hrvatskoj strani na bilateralnom sastanku tim povodom svoj stav da je porodica poginule devojčice prebačena u Srbiju iz Hrvatske suprotno sporazumu dve zemlje.

Srpska policija je takođe navela da je hrvatska policija razdvojila majku devojčice i ostalu decu od njenog tela nakon pogibije.

Na pitanja ko je preuzeo telo devojčice nekoliko dana posle nesreće kao i da li ju je pratila bilo koja dokumentacija i procedura, MUP Srbije nije odgovorio već je uputio na Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije, saopštio je Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG