Dostupni linkovi

Novinarima Cumjuriyeta još dva mjeseca pritvora


Turske sudije naredile su da ugledni novinari i osoblje poznatog opozicionog glasila Cumhuriyet ostanu u pritvoru najmanje još sva mjeseca, tokom suđenja u kojem su optuženi da su podržavali organizaciju nesupješnog pokušaj puča 15. jula 2016.

Glavni urednik Murat Sabuncu (Sabundžu), advokat Akin Ataly (Atalaj) novinar Ahmet Sik i računovođa Emre Iper, neki su od ljudi koji već 14 mjeseci sjede u zatvoru i koji će tu ostati i do sljedećeg ročišta, zakazanog za 9. mart naredne godine.

Tužilaštvo navodi da su Cumhuriyet praktično preuzele pristalice Fethullaha Gulena, bivšeg vjerskog učitelja u egzilu u SAD, kojeg turske vlasti terete za neuspješan pokušaj puča jula prošle godine.

Gulen, bivši prijatelj turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, čiji je pokret Feto turska vlast proglasila za terorističku organizaciju, negira da ima bilo kakve veze sa pokušajem puča.

Dnevnik Cumhuriyet i cijelo osoblje lista negiraju optužbe koje im se stavljaju na teret i tvrde da su meta zbog toga što vlast pokušava utihnuti sve kritičare predsjednika Erdogana.

U ponedjeljak je na suđenju bilo dramatično, navodi Reuters, jer su jednog od optuženih, novinara Sika uklonili iz sudnice tokom saslušanja zbog političkih komentara.

Sik, koji je napisao knjigu koja je kritikovala Gulenov pokret još dok je bio saveznik vlasti, opisao je turske vlasti kao "autoritarni režim posvećen okrutnosti".

Nakon što je naređeno da se izvede iz sudnice, Sik je rekao da je sam slučaj politički.

"Doći će dan kada će vama biti suđeno nemojte to zaboraviti" rekao je Sik, prenosi Cumhuriyet.

"Nadam se da vam neće biti suđeno u sudovima kao što su vaši" poručio je.

Sud je danas saopštio da će sljedeće ročište biti održano u Silivri sudu, koji se zapravo nalazi u slopu velikog zatvora na udaljnosti oko 60 kilometra zapadno od Istanabula, da bi, kako su rekli, osigurali red i sigurnost.

Turska je nakon neuspješnog državnog udara u ljeto 2016. započela brutalan obračun sa protivnicima vlasti i otpustila ili suspendovala više od 150.000 policajaca, nastavnika, advokata, sudija, tužilaca, akademika i drugih javnih djelatnika.

Vlasti su uhapsile i 50.000 ljudi.

Advokatske komore Istanbula i Ankare danas su upozorile da su sa dvije nove uredbe koje je juče donijela turska vlada zabijena "posljednja dva eksera u kovčeg zakona".

XS
SM
MD
LG