Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crnadak podržao Srbe u Oružanim snagama BiH


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak poslao je otvoreno pismo svim pripadnicima Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH iz Republike Srpske (RS) povodom nedavne izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika o pripadnicima Oružanih snaga BiH iz RS-a.

"Povodom izjave Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, u kojoj vam je poručio 'da vas ne doživljava kao naše', kao ministar koji u Vijeću ministara BiH predstavlja Republiku Srpsku, želim vam poručiti da smatram da je ova izjava pogrešna i štetna, te da predstavlja isključivo lični stav gospodina Dodika", istakao je Crnadak.

Uvjeravam da vas narod Republike Srpske doživljava svojim, te da pripadate Republici Srpskoj, jer vi jeste narod i dijelite sve dobro i loše sa narodom Republike Srpske, naveo je Crnadak u pismu.

"Kao nekadašnji zamjenik ministra odbrane iz reda srpskog naroda upoznao sam mnoge od vas i lično sam se uvjerio da je među vama mnogo bivših boraca Vojske Republike Srpske, članova porodica poginulih boraca, vrijednih i čestitih ljudi, koji samo žele da u miru rade svoj posao i da se zajedno sa drugim narodima okrenu budućnosti", naveo je.

Crnadak je pozvao da nastave obavljati svoje dužnosti vojnika, podoficira, oficira, generala, civilnih lica i državnih službenika na profesionalan i dostojanstven način, poštujući Dejtonski sporazum i brojne ustavne i zakonske mehanizme zaštite pozicije srpskog naroda i Republike Srpske, kao i njihove uloge u funkcionisanju sistema odbrane u BiH.

"Poput vaših kolega iz SIPA-e (Državna agencija za istrage i zaštitu), Granične policije, OSA-e (Obavještajno-sigurnosna agencija), Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, te svih drugih iz Republike Srpske zaposlenih u institucijama, najbolje ćete pomoći svom narodu, kao i svim ostalim u BiH, odgovorno radeći svoj posao, poštujući zakone i čuvajući RS", stoji u pismu.

Ministar vanjskih poslova BiH čestitao je pripadnicima vojske sve dolazeće praznike, a posebno 9. januar, Dan RS-a.

XS
SM
MD
LG