Dostupni linkovi

Kina ojačava vojno prisustvo u Južnom kineskom moru


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Kina je ove godine ojačala svoje vojno prisustvo u Južnom kineskom moru, preneli su danas kineski mediji koji su naveli i projekat za nuklearnu elektranu u tom moru oko kog se spori više zemalja.

Među projektima na arhipelazima koje Kina kontroliše izdvajaju se "veliki radar" i podzemna skladišta, piše u izveštaju sajta Haivainet. Sajt vodi Ženmin žibao, list vladajuće Komunističke partije Kine.

Peking tvrdi da polaže pravo na gotovo celo Južno kinesko more, što spore druge zemlje poput Vijetnama, Filipina, Malezije, Bruneja i Tajvana. Kineska vlada je prethodnih godina gradila veštačka ostrva za civilne i vojne svrhe u arhipelazima Parasel i Spretli.

"Izgradnja se redovno nastavlja i postignuti su zapanjujući rezultati", navodi se u izveštaju i tvrdi da su te lokacije "potpuno promenile izgled ostrva i ostrvaca u Južnom kineskom moru".

Prema tim navodima, tokom prošle godine projekti su obuhvatili najmanje 290 kvadratnih kilometara.

Peking ima ambiciju da dodatno ubrza razvijanje arhipelaga stavljanjem u službu ogromnog bagera koji su autori izveštaja nazvali "graditeljem magičnih ostrva".

Pozivajući se na državne medije, u izveštaju se tvrdi da će najkasnije do 2020. biti pokrenuta "plutajuća nuklearna platforma" koja će "civilnu i vojnu" infrastrukturu snabdevati strujom.

SAD se protive kineskim pretenzijama u Južnom kineskom moru i tamo redovno šalju ratne brodove radi zaštite slobode plovidbe. Kina osuđuje te patrole i naziva ih kršenjem njenog suvereniteta.

XS
SM
MD
LG