Dostupni linkovi

Haradinaj sa zemljama Kvinte zbog Specijalnog suda


Poštujemo odluke narodnih predstavnika: Ramuš Haradinaj
Poštujemo odluke narodnih predstavnika: Ramuš Haradinaj

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, sastao se u subotu sa ambasadorima država Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija) i sa predstavnicom EU na Kosovu. Tema sastanka je bila jučerašnja inicijativa 43 poslanika Skupštine o ukidanju Zakona o Specijalnom sudu.

Iz saopštenja ureda premijera navodi se da im se Haradinaj zahvalio na dosadašnjoj podršci, ali je dodao da "Vlada Kosova u skladu sa Ustavom i zakonima poštuje odluke narodnih predstavnika".

U petak uveče u Skupštini je bila napeta situacija kada su pojedini poslanici iz vladajućih partija počeli da prikupljuju potpise za održavanje vanredne sednice na kojoj bi se ukinuo Zakon o Specijalnom sudu, koji je u Hagu već formiran i koji će se baviti navodnim zločinima počinjenih od strane Oslobodilačke vojske Kosova, kako je to navedeno u izveštaju švajcarskog senatora u Savetu Evrope, Dika Martija.

Predsedništvo Skupštine u dva navrata zbog nedostatka kvoruma nije uspelo da zakaže vanrednu sednicu. Sastanak su bojkotovale opozicione partije, Demokratski savez i Samoopredeljenje koji su rekli da je u pitanju igra vladajućih stranaka.

Inicijativa poslanika došla je u vreme kada su veterani OVK predali Skupštini peticiju sa više od 15 hiljada potpisa kojim zahtevaju izmenu zakona o Specijalnom sudu.

XS
SM
MD
LG