Dostupni linkovi

Trump potpisao izmjene poreskog zakona


Donald Trump čeka da potpiše rješenje koje donosi izmjene poreskog zakona, Bijela kuća
Donald Trump čeka da potpiše rješenje koje donosi izmjene poreskog zakona, Bijela kuća

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump (Tramp) potpisao je u petak izmjene poreskog zakona svoju prvu zakondavnu pobjedu u prvoj godini manadata. Zakon je težak 1.5 triliona dolara.

Paket poreske reforme najobimniji je od 1986. Predviđa velikodušne poreske olakšice korporacijama i bogatim Amerikancima i male za srednju klasu i porodice sa niskim primanjima.

Takođe će povećati budžetski deficit SAD za 20 triliona dolara, na šta su posebno upozoravali ekonomisti.

Zakon će velikim korporacijama omogućiti smanjenje poreza sa dosadašnjih 35 posto na 21 procenat. Prve poreske olakšice očekuju se u ferbruaru 2018.

Trump je nakon potpisavnja napustio Bijelu kuću i stigao na Floridu gdje su ga dočekale pristalice.

"Radićemo na Floridi, ja ću vrijedno raditi tokom Božića jer ima puno stvari o kojima želim da razgovaramo, uključujući Sjevernu Koreju, i uključujući mnogo toga što se dešava na Bliskom istoku sada", prenose Reuters i AP Trumpove riječi.

Zakon je najznačajnija izmjena američkog poreskog sistema u više decenija i zakonodavna pobjeda za Trumpa, piše New York Times i navodi da je Trump imao velikih poteškoća da tokom prve godine na vlasti sprovede u djelo obećanja iz kampanje.

Prije potpisivanja zakona Trump je objavio na Twitteru da kompanije slave donošenje zakona davanjem bonusa radnicima, piše taj američki list.

Bilo je glasova u Kongresu i Bijeloj kući koji su predlagali odlaganje potpisivanja zakona do početka naredne godine da bi se odložila predviđena smanjenja potrošnje, a neke kompanije su tvrdile da će tako imati više vremena da se prilagode promjenama.

Trump je istovremeno potpisao i akt koji omogućava privremeno finansiranje američke vlade i tako izbjegao blokadu njenog rada.

XS
SM
MD
LG