Dostupni linkovi

Američki Senat odobrio poresku reformu


Zgrada Kongresa SAD-a, Washington
Zgrada Kongresa SAD-a, Washington

Gornji dom američkog Kongresa, Senat, odborio je u srijedu rano ujutro zakon o poreskim reformama.

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump (Tramp) mogao bi već danas potpisati zakon o najsveobuhvatnijoj poreskoj reformi u posljednjih 30 godina.

U utorak je donji dom Kongresa, Predstavnički dom, podržao ovo zakonsko rješenje.

Poreske reforme uključuju smanjenje poreza za korporacije i bogate poreske obveznike, kao i privremena smanjena za neke pojedince i porodice.

Takođe, novim mjerama ukida se dio plana zdravstvenog osiguranja takozvanog Obamacare-a i dozvoljava bušenje nafte na Aljasci.

Domaćinstvima srednje klase bit će u prosjeku smanjen porez za 900 dolara godišnje, dok će najbogatijem jednom procentu Amerikanaca to smanjene iznositi 51.000 dolara godišnje.

Republikanci smatraju da će novi paket mjera ojačati ekonomiju i privredni rast, dok demokrate tvrde da će nove mjere samo produbiti jaz između bogatih i siromašnih Amerikanaca jer će nacionalni dug od 20 triliona dolara biti povećan u narednih deset godina za 1,5 triliona.

Predsjednik Trump ranije je rekao da će svi biti na dobitku ukoliko bude usvojen zakon o poreskim reformama.

Prošle sedmice je pet najvećih ekonomija Evropske unije upozorilo Sjedinjene Države da bi temeljna reforma američkog poreskog sistema mogla biti u suprotnosti s međunarodnim obavezama te zemlje i da bi "mogla imati veliki negativni uticaj na međunarodnu trgovinu".

XS
SM
MD
LG