Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Generalna skupština UN o Jerusalimu


Jerusalem

Generalna skupština UN popodne je počela zasedanje na kojem treba da glasa danas o rezoluciji kojom se osuđuje priznanje Vašingtona da je Jerusalim glavni grad Izraela, nakon što su u ponedeljak SAD stavile veto na takav dokument u Savetu bezbednosti, a 14 ostalih članica ga je podržalo.

Ambasador Izraela u UN Dani Dano izjavio je danas, uoči glasanja u Genaralnoj skupštini UN da jevrejskoj državi nije potrebno odobrenje ni od koga da je to tako.

"Palestinci biraju ponovo da se sakriju iza govora i ne preduzimaju nikakve korake u pregovorima. Pokušaj da se transferišu inicijative u cilju da se porekne istorija su irelevantne. Jerusalim je glavni grad jevejskog naroda i države Izrael i nije nam potrebno odobrenje ni od koga", rekao je Danon.

(Video - Palestinski ambasador u BiH: Jerusalem je crvena linija)

Palestinski ambasador u BiH: Jerusalem je crvena linija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:38 0:00


Izraelski mediji navode da u poslednjih nekoliko sati Izrael pokušava da ubedi nekoliko desetina zemalja da se bar uzdrže ili da budu odsutne za vreme glasanja ako neće glaasti protiv rezolucije.

Današnje glasnje će pokazati da li je premijer Izraela Benjamin Netanjahu uspeo u nastojanjima da izdejstvuje podršku zemalja u razvoju, kao i u kojoj meri su Izrael i SAD izolovani po pitanju Jeruaslima, navodi AP.

Palestinci su se okrenuli Genaralnoj skupštini UN nakon što su SAD u ponadeljak stavile veto na rezoluciju u Savetu bezbednosti kojom se Tramp poizva da povuče svoju odluke.

Uoči glasanja, američki predsednik SAD Donald Tramp zapretio je da će prekinuti finansiranje zemalja koje se protive njegovoj odluci o priznanju Jerusalima kao samo izraelskog, što je izazvalo kritike takve taktike, a jedna muslimanska oganizacija je to označila kao ucenjivanje, preneo je AP.

Zamenica šefa izraelske diplomatije Cipi Hatoveli rekla je da Izrael i SAD čine ogromne napore da blokiraju rezoluciju.

"Imamo vrlo jednostavnu poruku. Jerusalim je glavni grad jevrejskog naroda 3.000 godina i glavni grad Izrael skoro 70 godina", rekla je ona.

U nacrtu rezolucije do koje je došao AP se poizva na potvrdu da "svaka akcija koja je izmenila karakter, status ili demografski sastav Svetog grada Jerusalima nema pravnog efekta i mora se povući". Takođe se pozivaju sve zemlje da se uzdrže od osnivanja diplomatskih misija u Jerusalimu.

Rezolucije Generalne skupštine za razliku od onih koje usvoji Savet bezbednosti nisu obavezujuće.

XS
SM
MD
LG