Dostupni linkovi

Dva Kosovara priznala krivicu za zavjeru protiv Izraelaca


Ilustracija
Ilustracija

Kenan Pljakaj i Besart Peci izjasnili su se pred sudom da su krivi za planiranje napada na izraelski fudbalski tim koji je prošle godine igrao utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo sa Albanijom.

Kosovska policija je u novembru prošle godine uhapsila 19 osoba pod sumnjom da imaju kontakte sa "Islamskom državom" i da su planirali napade na Kosovu i u susjednoj Albaniji. Devetorica su optužena.

Kosovski državni tužilac je rekao da su neki od njih imali kontakte sa Ljavrdimom Muhadžerijem, samoproglašenim komandantom Albanaca u Siriji i Iraku koji su se borili na strani "Islamske države". On im je, kako se navodi, naredio planiranje i izvođenje napada.

Muhadžeri je, prema izvorima policije, ubijen u junu ove godine u Siriji.

"Prihvatam krivicu", rekao je optuženi Kenan Pljakaj pred sudom u srijedu. On je optužen za pravljenje eksploziva, nakon što je policija u njegovoj kući pronašla pola kilograma eksploziva, navodi se u optužnici.

Drugi optuženi Besart Peci takođe je priznao krivicu.

Još jedan optuženi se tereti za držanje 238 grama eksploziva koji je sam napravio. Isti traceton triperoksid je korišten u napadima u Parizu i Briselu, a pronađen je na različitim lokacijama širom Evrope gdje su napadi sprečavani od 2007. godine, navodi Reuters.

Najmanje 200 osoba sa Kosova je uhašpeno ili privedno u istragama zbog djela koja se dovode u vezu sa "Islamskom državom", a oko 300 Kosovara je otišlo da se bori u Siriju za ovu ekstremističku grupu. Više od 70 njih je poginulo.

Reuters navodi da se međunarodne i lokalne službe bezbjednosti na Kosovu plaše povratnika sa ratišta koji bi mogli predstavljati sigurnosnu prijetnju.

Kosovo je 2015. godine usvojilo zakon kojim je za učešće u konfliktima na stranim ratištima predviđena zatvorska kazna do 15 godina.

XS
SM
MD
LG