Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Glavna luka u Jemenu ostaje otvorena još mjesec dana


Luka u Jemenu, arhiv

Koalicija predvođena vojskom Saudijske Arabije u Jemenu odlučila je da glavna luka u Hodeidi ostane otvorena mjesec dana, usprkos raketnom napadu Huta na saudijsku prijestolnicu Rijad, saopćila je koalicija.

U saopćenju koje je prenijela saudijska novinska agencija SPA, navodi se da će brodovima koji dostavljaju hranu i gorivo biti dozvoljen ulaz u luku, dok su prijedlozi Ujedinjenih naroda (UN) već provedeni.

Iz koalicije nisu komentirali prijedloge UN-a.

"Sa voljom da se nastavi dostava humanitarne pomoći bratskom narodu Jemena, kao i zbog rezultata mjera inspekcije, komanda koalicije saopćava da će luka u Hodeidi ostati otvorena za brodove koji prevoze humanitarnu pomoć", navodi se u saopćenju koalicije.

Koalicija, koja kontrolira zračni prostor Jemena i pristup lukama u ovoj zemlji, prošlog mjeseca blokirala je sve ulaze u Jemen, nakon sličnog napada na međunaroni aerodrom u Rijadu.

Vojska Saudijske Arabije presrela je projektile i u tom napadu nije bilo žrtava.

Koalicija je za raketni napad u novembru optužila Iran, a Sjedinjene Države su prošle sedmice iznijele dokaz o tome, tvrdeći da su taj dokaz dobili od Irana, što su u Teheranu negirali.

Zatvaranje luka i aerodroma u Jemenu je prouzrokovalo nedostatak hrane i goriva.

Koalicija predvođena saudijskom vojskom naišla je na oštre kritike zbog blokade, nakon čega je ta blokada ublažena.

XS
SM
MD
LG