Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Macron uzvratio Assadu zbog komentara o potpori teroristima


Emmanuel Macron

Francuski predsednik Emmanuel Macron (Emanuel Makron) rekao je danas, povodom izjava sirijskog lidera Bashara al-Assada (Bašar el-Asad) da Francuska podržava terorizam u Siriji, da međunarodnoj koaliciji pod vodstvom Sjedinjenih Država treba čestitati na vojnim uspjesima protiv militanata Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Macron je nakon sastanka s generalnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom novinarima rekao da su Assadovi komentari "neprihvatljivi" jer je prioritet Francuske "borba protiv Islamske države".

"Ako se itko borio protiv Islamske države i može da je pobijedi do veljače, to je međunarodna koalicija... Svi drugi su imali prioritete koji su se svodili na ciljanje političke oporbe a ne terorista", rekao je Macron.

Assad je jučer izjavio da Francuska nema prava biti uključena u mirovni proces, a prije toga je Macron u intervjuu naveo da Assad ne može biti ignoriran nakon vojne pobjede, ali da će jednog dana morati odgovarati "za svoje zločine".

Prema Macronu, Assad je "neprijatelj" miliona Sirijaca u egzilu "u Jordanu, Libanonu, Turskoj, diljem Europe, u Kanadi, u SAD-u".

"Ti Sirijci imaju neprijatelja i on se zove Bashar Assad", rekao je francuski predsjednik.

Ipak, francuski lider je ponovio da Assad mora biti uključen u mirovni proces.

"Ako želimo politički mirovni proces koji će Siriji donijeti stabilnost, treba dovesti sve strane za sto", naveo je francuski šef države.

XS
SM
MD
LG