Dostupni linkovi

Assad optužio Francusku da podržava terorizam


Bashar al-Assad
Bashar al-Assad

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad danas je žestoko napao Francusku, optuživši je da "podržava terorizam" i ocijenivši da ta zemlja "nema prava da priča o miru" u Siriji.

"Francuska je barjaktar podrške terorizmu u Siriji od prvih dana sukoba. Ona nije u poziciji da daje ocjene mirovne konferencije", rekao je Assad nakon sastanka s delegacijom ruskih zvaničnika i poslovnih ljudi.

Pariz od 2011. pruža podršku pobunjenicima u Siriji. Ta izjava je data nekoliko dana pošto je Pariz optužio vladu u Damasku da je "opstruirala" posljednju rundu mirovnih pregovora u Ženevi, koja je propala.

"Oni koji podržavaju terorizam nemaju pravo pričati o miru i nemaju pravo da se miješaju u sirijske unutrašnje stvari", naveo je Assad.

Prema njegovim riječima, trogodišnji mirovni pregovori pod pokroviteljstvom Ujedinjenim nacijama (UN) nisu dali nikakve rezultate, prenosi AP.

Assad je nakon neuspjeha posljednje runde pregovora sirijske vlade i opozicije u Ženevi rekao novinarima da "opozicija ne predstavlja nikoga" i da je samo "glasovni fenomen".

XS
SM
MD
LG