Dostupni linkovi

EU dala 101,4 milijuna eura za LNG terminal na Krku


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Hrvatska i Mađarska u nazočnosti povjerenika Europske komisije za klimatsku i energetsku politiku Miguela Ariasa Canetea potpisali su u ponedjeljak na marginama sastanka ministara energetike zemalja članica EU-a sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 101,4 milijuna eura za izgradnju terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Omišlju na Krku.

Sporazum je potpisan u nazočnosti hrvatskog ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, mađarskog državnog tajnika Andrasa Aradszkija i povjerenika Canetea.

Izgradnjom LNG terminala, koji će najprije funkcionirati kao plutajući terminal za LNG i jedinica za uplinjavanje godišnjeg kapaciteta od najmanje dvije milijarde prostornih metara, povećat će se sigurnost opskrbe plinom u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Kako je za HTV kazao direktor LNG Croatia Goran Frančić, "ukupni troškovi izgradnje LNG terminala procjenjuju se na 380 milijuna eura, današnji ugovor donosi trećinu, a ostatak će vlasnici LNG-a, dakle HEP i Plinacro uložiti kad se provede planirana dokapitalizacija - riječ je o oko 30% sredstava. Preostalih, nešto manje od 50% bilo bi iz kredita.“

On vjeruje da ćesvi radovi biti završeni do kraja 2019. godine, a da će se sa komercijalnom distribucijom plina započeti 2020. godine.

XS
SM
MD
LG