Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gasprom: Povećana isporuka gasa Srbiji i Turskoj


Ruska kompanija Gasprom saopštila je da je u periodu od 1. januara do 15. decembra 2017. isporuka gasa u Tursku povećana za 18,8 posto u odnosu na isti period prošle godine, što je, kako je navedeno, rekordno povećanje obima izvoza gasa u tu zemlju, dok je izvoz za Srbiju u istom periodu povećan za 23,5 posto, prenosi agencija Tass.

"Tokom 11 i po mjeseci 2017. izvoz Gasproma u Tursku, drugo po veličini strano tržište te kompanije (poslije Njemačke), iznosio je 27,6 milijardi kubnih metara gasa. Time je oboren rekord izvoza od 27,3 milijardi kubnih metara gasa (u Tursku) u 2014. godini", navedeno je u saopštenju kompanije.

Izvoz gasa povećan je i u druge zemlje koje će biti pokrivene projektom Turski tok, a među kojima su Grčka, sa 10,1 odsto, Bugarska sa 5,7 odsto, Mađarska sa 22 odsto i Srbija sa 23,5 odsto.

Ima li Srbija alternativu za ruski gas?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00


Kompanija Gasprom objavila je 7. maja početak radova na izgradnji gasovoda Turski tok između Rusije i Turske koji bi trebalo da snabdijeva i Evropsku uniju gasom, i koji je simboličan projekat pomirenja između Moskve i Ankare.

Projekat je predstavljen javnosti krajem 2014. godine, u jeku ukrajinske krize, istovremeno kada je Rusija odustala od projekta gasovoda Južni tok, koji je trebalo da ide preko Crnog mora i Bugarske, a koji je blokirala EU.

Namjera je da se pojača isporuka ruskog gasa Turskoj, ali i da Turska umjesto Ukrajine postane tranzitna zemlja ka EU.

XS
SM
MD
LG