Dostupni linkovi

HRW: Nije obustavljeno uništavanje sela Rohindža 


U 40 sela u mjamarskoj državi Rakajn uništeni su stambeni objekti

Satelitski snimci pokazuju da u Mjanmaru nije obustavljeno uništavanje sela Rohindža, čak ni nakon potpisivanja sporazuma o povratku pripadnika oveb muslimanske manjine koji su pobjegli iz zemlje zbog nasilja, saopštila je danas organizacija Human Rights Watch (HRW).

U 40 sela u mjamarskoj državi Rakajn u oktobru i novembru uništeni su stambeni objekti čime je broj djelimično ili potpuno uništenih sela od avgusta povećan na 254, navela je ova međunarodna organizacija sa sjedištem u Njujorku.

Više od 630.000 pripadnika Rohindža pobjeglo je iz Mjanmara u Bangladeš od 25. avgusta, kada je mjanmarska vojska počela sa "operacijama čišćenja" nakon napada pobunjenika Rohindža na policiju.

Izbjeglice koje su stigle u Bangladeš kazale su da su vojnici i budističke bande podmetnuli požare u njihovim domovima, a pojedini su rekli da su pripadnici snaga sigurnosti na njih pucali.

Vlasti Bangladeša i Mjanmara potpisale su krajem novembra sporazum o povratku pripadnika muslimanske manjine Rohindža koji su preko zajedničke granice pobjegli iz Mjanmara.

"Satelitski snimci potvrđuju da je desetine zgrada uništeno iste sedmice kada je potpisan sporazum", piše u saopštenju HRW.

Portparol Vlade Mjanmara Zav Htaj rekao je da "još ne može da komentariše pošto nije vidio saopštenje o satelitskim snimcima".

Graničar na jseveru Rakajna, San Vin negirao je da se bilo kakvo uništavanje kuća žitelja sela dogodilo u oktobru i novembru.

Vlada Mjanmara je saopštila u septembru da je u nasilju uništeno više od 6.800 kuća, od kojih samo oko 200 nije pripadalo Rohindžama.

XS
SM
MD
LG