Dostupni linkovi

Kremlj tvrdi: CIA pomogla sprečavanje terorističke zavere


Donald Tramp (L) Vladimir Putin (D), arhivska fotografija
Donald Tramp (L) Vladimir Putin (D), arhivska fotografija

Kremlj je saopštio da je američka Centralna obaveštajna agencija CIA obezbedila informacije koje su Rusiji pomogle da spreči planirane terorističke napade u ruskom gradu Sankt Peterburgu.

Ruski predsednik Vladimir Putin zahvalio je američkom predsedniku Donaldu Trampu u nedeljnom telefonskom razgovoru za “informacije koje su doprinele lociranju i hapšenju grupe terorista osumnjičenih za planiranje napada”, objavila je ruska državna agencija TASS.

Za sada nema nikakvih objava iz Bele kuće o ovom telefonskom razgovoru.

Izjava iz Kremlja data je dva dana pošto je Ruska služba bezbednosti (FSB) saopštila da je uhapsila sedam osoba koje je označila kao islamističke militante optužene za kovanje zavere kojoj je bio cilj teroristički napad u Sankt Peterburgu.

Saopštenje je objavljeno i tri dana pošto su Putin i Tramp razgovarali telefonom o Severnoj Koreji, a razgovor je američki predsednik potom opisao kao “sjajan”.

Donald Tramp je u više navrata ponavljao da se zalaže za poboljšanje odnosa sa Moskvom i da bi saradnja u borbi protiv terorizma mogla poslužiti kao osnova.

Ali odnosi dve strane nastavljaju da se urušavaju zbog događaja koje američke obaveštajne agencije označavaju kao rusko mešanje u američke predsedničke izbore 2016, zatim uloga Rusije u konfliktu na teritoriji Ukrajine, kao i međusobne optužbe za kršenje sporazuma o kontroli naoružanja.

XS
SM
MD
LG