Dostupni linkovi

Ruska FSB spriječila teroristički napad, uhapšen osumnjičeni


Aleksandar Bortnikov, direktor FSB

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da su otkrili jednu ekstremističku "ćeliju" koja je radila po nalogu militanata "Islamske države" i koja je planirala terorističke napade u Moskvi tokom novogodišnjih praznika i predstojeće predsjedničke kampanje.

U saopštenju objavljenom u utorak, FSB je naveo da je troje osumnjičenih uhapšeno u Odincovo distiktu izvan Moskve.

Kako je saopšteno, uhapšeni članovi ćelije su porijeklom iz centralne Azije i osumnjičeni su za finansiranje terorističkih aktivnosti, regrutovanje i planiranje terorističkih napada. Ćelija je radila po nalogu lidera "Islamske države" iz inostranstva.

FSB je konfiskovao ručno pravljene eksplozivne naprave, dvije AK-47 puške (Kalašnjikov), municiju, a pronašli su i uništili laboratoriju za pravljenje bombi.

Direktor ruske službe Aleksandar Bortnikov je na sastanku Antiterorističkog komiteta rekao da je akcija i hapšenje izvedeno u ponedjeljak, ali nije rekao koliko je ljudi uhapšeno.

Bortnikov je rekao da analize njegove službe "ukazuju da lideri međunarodnih terorističkih grupa pokušavaju da organizuju terorističke napade u različitim regionima Rusije"-

On je naveo da su ruske vlasti spriječile 18 terorističkih napada ove godine, te podsjetio na aprilski teroristički napad u Sankt Petrsburgu u kojem je stradalo 16 osoba i napad nožem u sibirskom gradu Surgt u avgustu u kojem je povrijeđeno 7 osoba.

FSB veoma često uoči praznika i važnih događaja objavljuje da su spriječeni teroristički napadi.

XS
SM
MD
LG