Dostupni linkovi

'Obezbediti legalne puteve za migrante'


Izbeglice i migranti kod Sombora u Srbiji
Izbeglice i migranti kod Sombora u Srbiji

Generalni direktor Međunarodne organizacije za migracije Ujedinjenih nacija (UN) Vilijam Lejsi Sving izjavio je da očekuje da će krajem 2018. godine biti usvojen globalni dogovor o migracijama, koji bi trebalo da počiva na razumevanju da migracija nije problem koji treba rešiti, već ljudska realnost kojom treba upravljati.

Migranti 'osvojili' zgradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Povodom Međunarodnog dana migracija, 18. decembra, Svin je istakao da globalni dogovor treba da omogući legalne puteve migracija, kako bi se pomoglo onima koji se suočavaju sa ekonomskim očajem i nepostojanjem šanse da dobiju vizu ili radnu dozvolu.

"Ako ne smislimo neko rešenje, krijumčari će to uraditi umesto nas, a to će biti visoka cena za ljudski život i za okosnicu naše civilizacije", istakao je Sving u pisanoj izjavi.

On je naveo da su migracije najveći izazov današnjice i da bezbedne migracije ne smeju da budu ograničene na globalnu elitu koja "globalnu mobilnost smatra svojim urođenim pravom".

"Ako zastanemo da razmislimo o strogim i obaveznim pravilima koja omogućavaju više od osam miliona letova godišnje, koji omogućavaju da 44 odsto svetske populacije uzleti i sleti bezbedno, trebalo bi da bude moguće da se usvoje zajednička pravila kako bi se dozvolilo mnogo većem broju da putuje, migrira i vrati se kući slobodno i bezbedno", kazao je Sving.

Prema procenama UN, u svetu ima oko 258 milona migranata.

RSE sa migrantima kod Sombora: Ima li mesta u šatoru?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:03 0:00

XS
SM
MD
LG