Dostupni linkovi

Tusk: Sporazum sa Britanijom realističan, ali veoma težak


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je danas da je trgovinski sporazum sa Britanijom realističan, ali da će biti izuzetno teško da se postigne, prenosi Rojters.

On je kazao, nakon što su lideri EU danas formalno odobrili otvaranje druge faze pregovora o "Bregzitu" sa Velikom Britanijom, da će blok početi "istraživačke kontakte" sa Britanijom o tome šta London želi u budućim trgovinskim odnosima i pokrenuće pregovore o tranziciji nakon "Bregzita".

Puni pregovori o budućim trgovinskim odnosima, sa fokusom na period tranzicije, neće početi pre novog samita u martu, kada će biti dogovoreni pregovarački ciljevi EU.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pohvalio je premijera Terezu Mej rekavši da je ona bila "čvrst, pametan, pristojan i prijateljski nastrojen pregovarač".

Velika Britanija i EU će odmah početi pregovore o odnosima u budućnosti, nakon što su se strane saglasile da pređu na sledeću fazu pregovora, izjavila je britanska premijerka Tereza Mej.

Ona je rekla za "Skaj njuz" rekla da će strane odmah započeti razgovore o budućim odnosima, kao i o periodu implementacije, koji će dati sigurnost kompanijama i pojedincima.

Mejeva je dodala da još mnogo toga treba da se uradi, ali da će Britanija napustiti EU 29. marta 2019. godine.

XS
SM
MD
LG