Dostupni linkovi

Bivšem ruskom ministru osam godina zatvora zbog mita


Osuđeni ruski ministar ekonomije Aleksej Uljukajev

Bivši ruski ministar ekonomije Aleksej Uljukajev osuđen je danas na osam godina strogog zatvora za primanje mita od dva miliona dolara čime je okončano suđenje za koje on tvrdi da su ga montirali bliski saradnici predsednika Vladimira Putina.

Uljukajev, najviši ruski zvaničnik osuđen za korupciju u 18 godina od kada je Putin na vlasti, takođe je osuđen na novčanu kaznu od 130 miliona rubalja (oko 1,9 miliona evra).

Sudija Larisa Semionova je čitajući presudu prethodno proglasila Uljukajeva krivim za primanje mita za vreme vršenje zvanične funkcije. Kazna je izrečena na kraju čitanja presude.

Uljukajev (61) je najavio da će se žaliti na presudu.

Uljukajev je priveden prošle godine u sedištu najvećeg naftnog prozivođača Rosnjefta, posle prikrivene operacije glavne ruske obaveštajne agencije.

Uljukajev je odbacio optužbe i rekao da mu je sve namestio uticajni generalni direktor Rosnjefta Igor Sečin. Tužioci su ranije ovog meseca tražili od suda da ga osudi na deset godina strogog zatvora i da mu se odredi kazna od oko pet miliona dolara.

On je dočekao izricanje presude bez vidljive reakcije ali je rekao da je njegova presuda nepravedna.

Pre izricanja presude je izrazo nadu da će sud doneti "pravednu odluku" pošto je ranije više puta ocenio da su optužbe protiv njega "apsurdne" i da predstavljaju "monstruoznu i svirepu provokaciju".

On je takođe ranije rekao da bi višegodišnja kazna strogog zatvora, gde su uslovi teži nego u redovnim zatvorima bila jednaka smrtnoj presudi.

XS
SM
MD
LG