Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zvaničnici EU i Kosova o borbi protiv terorizma


Terorizam i nasilni ekstremizam predstavljaju zajednički izazov za EU i Zapadni Balkan i mogu se efektivno rešiti samo kroz blisku saradnju, navodi se u saopštenju nakon sastanaka u Prištini delegacije EU sa kosovskim zvaničnicima.

Dodaje se da su razgovori u četvrtak i petak bili produktivni u ocenjivanju izazova i identifikovanju pristupa u jačanju zajedničkih napora u borbi protiv ovih problema. U tom kontekstu, obe strane su pozdravile da je od 13. decembra 2017. godine Kosovo postalo puno prioritetni partner Europola, s ciljem daljeg jačanja strateške saradnje sa EU.

Delegaciju EU je predvodio zamenik generalnog sekretara Pedro Serrano, iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), zajedno sa koordinatorom EU za borbu protiv terorizma Gillesom de Kerchovom i zamenikom direktora direkcije Olivierom Onidijem iz DG HOME. Poseta je još jedna u nizu poseta visokog nivoa Zapadnom Balkanu o ovim pitanjima.

Terorizam, radikalizacija i nasilni ekstremizam nastavljaju da predstavljaju bezbednosnu pretnju po EU i Zapadni Balkan. Na regionalnom nivou, saradnja između relevantnih zemalja Zapadnog Balkana i drugih ključnih partnera je od suštinskog značaja, olakšana kroz Inicijativu Zapadnog Balkana za borbu protiv terorizma (WBCTI).

Inicijativa ima za cilj integraciju EU i međunarodne pomoći i regionalnu saradnju u oblasti borbe protiv terorizma, minimizaciji udvostručavanja i maksimalizaciji efikasnosti troškova i koristi.

Na Kosovu, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU pokriva osnovne elemente relevantne za borbu protiv terorizma, uključujući uspostavljanje solidnog istorijata istražnih radnji, krivičnog gonjenja i pravosnažnih presuda, kao i unapređenu regionalnu saradnju i razmenu informacija između organa za sprovođenje zakona i obaveštajnih službi.

Od 13. decembra 2017. godine, Kosovo je u potpunosti uključeno na evro spisak prioritetnih partnera za stratešku saradnju. Europol je Agencija Evropske unije za saradnju u sprovođenju zakona.

XS
SM
MD
LG