Dostupni linkovi

Cormack: Usvajanje Zakona o akcizama pozitivan korak


Maureen Cormack

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack ocijenila je pozitivnim usvajanje Zakona akcizama na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kazavši da je to Zakon koji će "osloboditi" značajnu podršku za infrastrukturni napredak BiH, odnosno da će osloboditi sredstva iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i ostalih institucija, prenosi Fena.

Novi Zakon o akcizama nekoliko puta nije usvojen u parlamentu BiH jer su pojedine stranke smatrale da je to novi namet za građane BiH, s obzirom na to da predviđa poskupljenje goriva za 15 pfeninga po litri.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark u oktobru je upozorio da bez usvajanja izmjena Zakona o akcizama neće biti realizacije četiri projekta namenjenih BiH koja su usaglašena na samitu u Trstu.

Američka ambasadorica je u intervjuu za novinske agencije Fenu i Srnu danas u Sarajevu istakla da će BiH, nakon usvajanja Zakona o akcizama, imati koristi od toga da bude jače povezana sa Evropom, jer trenutno, kako je rekla, u našoj zemlji postoje samo ograničeni kilometri autoputeva.

"Kada postoje autoputevi dolazi do vrlo značajnog ekonomskog razvoja. Infrastruktura, uz podršku koju BiH dobija od svojih evropskih partnera, zaista će biti u korist svih građana", smatra Cormack.

Zaključila je da je usvajanje Zakona o akcizama korak koji jeste težak, ali da je "pozitivan korak naprijed", te izrazila nadu da će biti poduzeti i ostali koraci potrebni da bi se oslobodili fondovi te da bi došlo do većeg napretka za građane BiH.

XS
SM
MD
LG