Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vulin: Srbija BiH iskreno poštuje, a RS voli


Aleksandar Vulin

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ponovio je danas u Banjoj Luci da je Srbija opredjeljena za mir, stabilnost i u tome joj je potrebna pomoć svih u regionu.

"Srbija BiH iskreno poštuje, a RS (Republika Srpska) iskreno volimo", dodao je.

Vulin je ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, te smatra da RS ima svoje mjesto koje ni na koji način ne može biti umanjeno ili ugroženo bilo kakvim naknadnim tumačenjima.

"Država Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i on se mora bezuslovno poštovati i provoditi", rekao je Vulin na konferenciji za novinare, nakon sastanka s entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom ističući da je Srbiji prihvatljivo sve što se dogovore predstavnici dva entiteta i tri naroda u BiH.

"A sve što se ne radi u tom pravcu može biti izuzetno opasno i imati nesagledive posljedice, a to niko od nas ne želi. Naš najveći interes je mir i stabilnost u čitavom regionu i uspješna RS. A ona ne može biti uspješna ukoliko nema mira i stabilnosti svuda oko nas", rekao je Vulin.

Srbija, kazao je srbijanski ministar odbrane, nastoji i ekonomski da pomogne RS.

Najavio je da će srbijansko ministarstvo odbrane značajno povećati obim saradnje s odbrambenom industrijom RS-a, ističući da je njegov resor osigurao novac za remonte avionskih i tenkovskih motora u Fabrici specijalnih motora na Palama, te u Remontom zavodu Orao u Bijeljini.

To će, kaže, biti na obostranu korist, kako bi se zaposlili kapaciteti i radnici u namjenskoj insudstiji u RS.

Razgovorima je prisustovala i entitetska premijerka Željka Cvijanović.

XS
SM
MD
LG