Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tisuće Rohingya ubijene za mjesec dana


Dječak manjine Rohingya, Bangladeš

Najmanje 6.700 pripadnika muslimanske manjine Rohingya (Rohindža), među kojima 730 djece ispod pet godina, ubijeno je u prvom mjesecu sukoba u Mijanmaru u periodu od 25. kolovoza do 25. rujna, priopćila je danas međunarodna organizacija Ljekari bez granica (Medecins sans frontieres - MSF).

"Broj žrtava je vjerovatno viši", navela je organizacija, čiji su članovi razgovarali sa oko 11.000 izbjeglica u Bangladešu.

Više od 640.000 pripadnika muslimanske manjine Rohingya pobjeglo je od kraja kolovoza iz Mijanmara u susjedni Bangladeš uslijed sukoba.

Vojska Mijanmara je do sada pominjala broj od 400 mrtvih "terorista" Rohingya u sukobima na sjeveru zemlje.

MSF je navela da njena procjena obuhvata samo prvi mjesec sukoba i da se egzodus ljudi nastavlja dodajući da su obim i priroda nasilja "zastrašujući".

Tisuće Rohindža muslimana pristižu u Bangladeš
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Rohingya su indoarijski narod srodan Bengalcima, a nastanjuje sjeverne dijelove države Rakajn u Mijanmaru. Po vjeri su muslimani, a govore rohingya jezikom koji spada u indoarijsku grupu indoeuropske porodice jezika. Ukupno ih ima oko 2.000.000, od čega u Mijanmaru oko 1.300.000.

Pripadnici Rohingya se u Mijanmaru smatraju strancima i njihovo državljanstvo ne priznaje ta zemlja u kojoj živi 95 posto budističke populacije.

XS
SM
MD
LG