Dostupni linkovi

Bijela kuća demantuje Tillersona: Nema pregovora sa S. Korejom


Ne može biti pregovora sa Sjevernom Korejom dok "fundamentalno ne popravi svoje ponašanje" rekao je zvaničnik Bijele kuće u srijedu, dan nakon što je američki državni sekretar Rex Tillerson ponudio početak direktnih pregovora sa Pjongjangom bilo koje vrijeme i bez preduslova.

"Imajući u vidu nedavne raketne testove, sasvim sisgurno sad nije prva vrijeme za pregovore" rekao je portparol Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Reutersu.

Tillerson je rekao u utorak da su "SAD spremne da razgovoraju sa Sjevernom Korejom bilo kada i da smo mi spremni za prvi sastank bez preduslova".

Ovo nije prvi put da američki državni sekretar Rex Tillerson, na temu vanjske politike SAD kaže jedno, a Bijela kuća i predsjednik Donald Trump drugo.

Rusija i Kina pozdravile su u srijedu spremnost SAD da bez preduslova pokrenu dijalog sa Sjevernom Korejom o njenom nuklearnom i balističkom programu.

"Takva konstruktivna izjava mnogo je više zadovoljavajuća od retorike sukoba koja se do sada koristila. To svakako pozdravljamo", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da je ruski predsjednik Vladimir Putin u nekoliko navrata rekao da je "ratna retorika" kontraproduktivna u rješavanju krize.

XS
SM
MD
LG