Dostupni linkovi

Deklaracija OIC: Istočni Jerusalim prijestonica Palestine


Sa summita OIC u Istanbulu u Turskoj. 13. decembra 2017.
Sa summita OIC u Istanbulu u Turskoj. 13. decembra 2017.

Lideri muslimanskih zemalja u Organizacije Islamske saradnje (OIC) su u srijedu na summitu u Istanbulu apelovali na svijet da prizna istočni Jerusalim kao glavni grad države Palestine u odgovoru na odluku Sjedinjenih Država da priznaju taj grad kao prijestonicu Izraela.

"Proglašavamo istočni Jerusalim glavnim gradom države Palestine i pozivamo druge zemlje da priznaju državu Palestinu i okupirani istočni Jerusalim kao njen glavni grad", naveli su lideri više od 50 muslimanskih zemalja u saopštenju summita OIC u Turskoj.

U finalnoj deklaraciji se, navodi Reuters, traži da SAD treba da se povuku iz uloge posrednika u bliskoistočnom mirovnom procesu.

Oni su takođe upozorili da odluka američkog predsednika Donalda Trumpa o priznanju Jerusalima kao samo izraelskog glavnog grada podstiče "ekstremizam i terorizam".

Trampova odluka je "namjerna sabotaža svih napora da se postigne mir i ona hrani ekstremizam i terorizam i prijeti globalnom miru i bezbjednosti", navedeno je u saopštenju.

Okupljeni na summitu organizacije koja broji 57 zemalja na poziv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, glasnog kritičara Trumpove odluke, ocijenili su da je ona neodgovorna i proglasili je ništavnom.

"Oštro odbacujemo i osuđujemo neodgovornu, nelegalnu i jednostranu odluku predsjednika Sjedinjenih Država o priznanju Jerusalima kao takozvanog glavnog grada Izraela i smatramo tu odluku ništavnom", zaključuje se u saopštenju na kraju summita u Istanbulu.

Hitno sazvanom samitu odazvali su se između ostalih predsjednik Irana, Libana, Jemena, jordanski kralj, kuvajtski i katarski emir, predsjednik Indonezije, Azerbejdžana, pakistanski i avganistanski premijer i palestinski predsjednik.

Trump je 6. decembra priznao Jerusalim kao prijestonicu Izraela, iako Palestinci namjeravaju da u njegovom istočnom dijelu, koji je jevrejska država okupirala u ratu 1967. godine i kasnije anektirala, proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

Ta odluka izazvala je skoro jednoglasnu osudu u svijetu, izuzimajući Izrael i demonstracije na Bliskom istoku i drugim muslimanskim zemljama.

Aneksiju istočnog Jerusalima međunarodna zajednica nikada nije prizanala, a sada strahuje od mogućeg novog krvoprolića zbog statusa Jerusalima, jednog od najvećih spornih pitanja između dva naroda.

Na samitu u Istanbulu je takođe je ocijenjeno da Vašington mjerom protiv međunarodnih rezolucija "potpisuje svoje povlačenje iz uloge posrednika u težnji za mirovnim sporazumom".

Vašington "ohrabruje Izrael, okupacionu snagu, da nastavi naseljavanje, aparthejd i etničko čišćenje na palestinskim teritorijama okupiranim 1967", navodi se u dokumentu objavljenom na kraju skupa.

Na otvaranju summita predsjednik Turske je apelovao na međunarodnu zajednicu da prizna istočni Jerusalim kao glavni grad Palestine, a palestinski lider Mahmud Abas je upozorio da neće biti mira ni stabilnosti "bez okupiranog arapskog dijela svetog grada kao palestinske prijestonice.

XS
SM
MD
LG