Dostupni linkovi

Dodik: Sud i Tužilaštvo BiH vještačke institucije


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je u utorak da su Sud i Tužilaštvo BiH vještačke institucije, koje su stvorene da bi sudile Srbima i Republici Srpskoj.

Komentarišući najavu da bi Tužilaštvo BiH moglo da zatraži ukidanje oslobađajuće presude ratnom komandantu Armije BIH u Srebrenici, Naseru Oriću, Dodik je rekao da među Srbima postoji ogromno nepovjerenje prema državnom sudu i tužilaštvu.

"Svih prethodnih godina govorio sam o Sudu i Tužilaštvu BiH, pokušavajući da osporim njihovo ponašanje i nelegalno postupanje, o kojima najbolje govore javno iznijetii dokazi o zloupotrebama svjedoka i procedura", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, na suđenju Oriću sudsko vijeće je bilo tako sastavljeno da je oslobađuća presuda bila neminovnost.

Dodik je naveo da je riječ o "kamufliranoj priči o dva Srbina - iz Sarajeva i Tuzle, te vojnom sudiji, koji je Srbe zatvarao po logorima u Sarajevu".

"Suditi nekome u Republici Srpskoj, a osloboditi Nasera Orića na istom tom sudu, govori o nemogućnosti povjerenja Srba u takav sud i činjenicu da ga treba ukinuti", rekao je Dodik.

Predsednik RS je još dodao da ne postoji ustavni osnov za formiranje Suda BiH i Tužilaštva BiH, već da su te institucije formirane na bazi "političkog nasilja koje su vršile Evropa i Amerika".

Dodik je naglasio da se često govori da je "Haški tribunal osnova, a Sud BiH nastavak", ocijenivši da "oni ne ostvaruju funkciju pravde i da su njima svi nezadovoljni i poniženi, prije svega žrtve".

XS
SM
MD
LG