Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Brnabić: Srbija deli bezbednosne informacije sa CG


Ana Brnabić, premijerka Srbije

Ne postoje informacije koje Srbija ne deli, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na pitanje RSE o tvrdnjama lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića - da su "bezbednosne službe Srbije znale da se u Crnoj Gori priprema pokušaj terorizma u oktobru prošle godine, pre nego što je uhapšena grupa srpskih državljana u Podgorici".

Uz ogradu da pomenutu izjavu nije videla, Brnabić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekla da, ako takva saznanja postoje, ne misli da su ona za kritiku Srbije.

Ona je ocenila da su regionalni odnosi, uključujući odnose sa Crnom Gorom odlični, uprkos otvorenim pitanjima koji postoje među svim državama regiona, te da je najvažnije da među njima postoji stalni dijalog.

"Tako da mislim da što se tiče Crne Gore ne postoji ništa što nismo već ’jedan na jedan’ razgovarali, šta nismo usaglasili i da ne postoji infromacija koju mi ne delimo", rekla je Brnabić.

"Srbija sve informacije koje ima iz bezbednosnih aspekata deli sa svojim susedima u najboljoj mogućoj veri kako bi zadržali regionalnu stabilnost koja je stvarno teškom mukom ostvarena. Kako bi pokazali, takođe, i da smo mi jedan od stubova te regionalne stabilnosti i da pomažemo kada god možemo sa bilo kojim stvarima da su u pitanju", istakla je predsednica vlade Srbije.

"Tako da, svakako, ako on ima takva saznanja, ne mislim da su ona na štetu ili za kritiku Srbije", zaključila je Brnabić.

Moskva saznala za 'državni udar'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Lider crnogorske vladajuće stranke Milo Đukanović je 11. decembra, u intervjuu podgoričkoj Pobjedi, kazao da je imao uvid u dosije bezbednosnih službi Srbije iz kojeg je "jasno da je materijal nastao znatno pre" 16. oktobra prošle godine, kada je otkrivena i uhapšena grupa kojoj se sudi za pokušaj nasilne smene vlasti s ciljem sprečavanja Crne Gore da uđe u NATO.

"Ne mogu vam odgovoriti kada je ko od zvaničnika Srbije informisan o saznanjima njihovih bezbednosnih službi. Iz onoga što sam video u njihovom dosijeu, jasno je da taj materijal nije nastao 16. oktobra, već znatno ranije", precizirao je Đukanović.

Na pitanje zašto ti dokazi nisu dostavljeni na vreme crnogorskim službama, Đukanović je odgovorio da želi da veruje da se u srpskim bezbednosnim strukturama "nije blagovremeno prepoznala krajnja namera nasilnog preuzimanja vlasti i izazivanja bratoubilačkog rata u Crnoj Gori".

"Možda zato nisu ni žurili da o svojim saznanjima upoznaju donosioce ključnih državnih odluka u Srbiji", dodao je Đukanović.

XS
SM
MD
LG