Dostupni linkovi

Vučić: Slažem se da je pravosuđe pod političkim uticajem


 Aleksandar Vućić
Aleksandar Vućić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da se slaže sa primedbama iz Brisela da je pravosuđe u Srbiji neefikasno i izloženo političkim uticajima, ali da su to nasleđeni problemi.

Odgovarajući na pitanja novinara povodom broja otvorenih poglavlja u pregovorima Srbije i EU i premedbi nekih zemalja članica, Vučić je rekao da ne misli da uvek i u svemu postoje dvostruki aršini i da u potpunosti prihvata primedbe na račun pravosuđa.

"Kad jedna politička stranka, kao što je Demokratska stranka, postavi sve sudije i sve tužioce u tobož reformi pravosuđa, sigurno je da tih problema ima. Videli ste, uostalom, Miškovićevog privatnog sudiju koji je danas postao zvanično potpredsednik ili visoki funkcioner Jeremićeve stranke... Očigledan, dakle, brutalni politički uticaj, i tu su ljudi iz Evrope sasvim u pravu, i uveren sam da su na to mislili", rekao je Vučić novinarima u Parizu.

"Oko pravosuđa sasvim su u pravu i nemam nikakvih iluzija, moraćemo mnogo da radimo da to što smo nasledili - i politički uticaj na pravosuđe i neefikanost menjamo u potpunosti", rekao je.

"Ali, da se ne pravim da nisam razumeo pitanje... Ukoliko bi Srbija sutra uvela sankcije Rusiji i priznala nezavisno Kosovo videli biste da bismo bili šampioni u odbrani prava nacionalnih manjina istog dana, i da bi bilo da cveta efikasno i nezavisno pravosudje u Srbiji i sve drugo", dodao je.

Srbija je juče otvorila dva poglavlja u pregovorima sa EU a iako se očekivalo otvaranje još jednog, pet članica EU, među kojima je i Hrvatska, imalo je zamerke na tok reformi naročito na polju vladavine prava, suzbijanja korupcije i preustrojavanja pravosuđa u Srbiji.

Srbija otvorila dva poglavlja sa EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00


Upitan o primedbama Hrvatske, Vučić je rekao da nije očekivao ništa i da nikad nije molio, niti će moliti za otvaranje poglavlja.

"Ako hoćete da otvorite poglavlja - hoćete, ako nećete da otvorite poglavlja - nemojte da otvarate poglavlja. Dakle, Srbija treba da dobije ono što zaslužuje, odnosno što vi mislite da Srbija zaslužuje i to je takođe u redu. Nemam nikakav problem sa tim. Hoćete jedno - hvala, hoćete dva - mnogo vam hvala, nećete ni jedno - opet vam hvala. Naše je da radimo, da obavljamo svoj posao", dodao je predsednik Srbije koji u Parizu učestvuje na samitu o klimatskim promenama a treba da se sastane i sa predsednikom Emanuelom Makronom.

XS
SM
MD
LG