Dostupni linkovi

Đukanović više očekivao od obaveštajnih službi Srbije


Lider crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović saopštio je da su bezbednosne službe Srbije znale da se u Crnoj Gori priprema pokušaj terorizma u oktobru prošle godine na dan parlamentarnih izbora pre nego što je uhapšena grupa srpskih državljana u Podgorici.

Đukanović je u intervjuu današnjoj podgoričkoj Pobjedi kazao da je imao uvid u dosije bezbednosnih službi Srbije iz kojeg je "jasno da je materijal nastao znatno pre"16. oktobra prošle godine kada je otkrivena i uhapšena grupa kojoj se sudi za pokušaj nasilne smene vlasti s ciljem sprečavanja Crne Gore da uđe u NATO.

"Ne mogu vam odgovoriti kada je ko od zvaničnika Srbije informisan o saznanjima njihovih bezbednosnih službi. Iz onoga što sam video u njihovom dosijeu, jasno je da taj materijal nije nastao 16. oktobra, već znatno ranije", precizirao je Đukanović.

Po njegovim rečima, dosije srskih službi je detaljan i sadrži ubedljive dokaze iz kojih se lako i verodostojno može zaključiti o kojim je ruskim i srpskim državljanima reč i ko su arhitekte i ključni izvođači pokušaja nasilnog preuzimanja vlasti u Crnoj Gori.

Đukanović, koji je u vreme navodnog pokušaja terorizma bio premijer i predvodio kampanju vladajuće koalicije za parlamentrane izbore, kazao je da je dosije srpskih službi o onome što se pripremalo u Crnoj Gori, bio "u veoma malom obimu dostupan" Crnoj Gori.

Na pitanje zašto ti dokazi nisu dostavljeni na vreme crnogorskim službama, Đukanović je odgovorio da želi da veruje da se u srpskim bezbednosnim strukturama "nije blagovremeno prepoznala krajnja namera nasilnog preuzimanja vlasti i izazivanja bratoubilačkog rata u Crnoj Gori".

"Možda zato nisu ni žurili da o svojim saznanjima upoznaju donosioce ključnih državnih odluka u Srbiji", dodao je Đukanović.

On je ocenio da je saradnja crnogorskih i srpskih institucija bila ispod njegovog očekivanja već od kraja oktobra prošle godine, "značajno pre završnice kampanje za predsedničke izbore u Srbiji", što nije, međutim doveo u vezu sa podrškom koju je zvanična Moskva uputila Aleksandru Vučiću za njegovu kandidaturu za predsednika Srbije.

Đukanović nema odgovor na to zašto dosije bezbednosnih službi Srbije nije bio dostupan Crnoj Gori na vreme i u celini.

"Ostaje mi da se pitam. Iako razumem razloge nacionalne bezbednosti koji Srbiju opredeljuju da određena saznanja ostavlja za sebe, moja su očekivanja ipak bila veća; posebno imajući u vidu da sam u reakcijama predsednika Vučića prepoznavao ozbiljnu zabrinutost za posledice ovih aktivnosti po bezbednost celog regiona", zaključio je Đukanović.

Oktobra prošle godine uhapšena je grupa srpskih državljana, na čelu sa penzionisanim generalom Žandarmerije Srbije Bratislavom Dikićem. Oni su optuženi da su pripremali nasilnu smenu vlasti, inspirisani određenim krugovima iz Rusije, a s ciljem sprečavanja Crne Gore da se priključi NATO.

Optuženi su negirali umešanost u navodni pokušaj terorizma i tvrde da je to "montaža" tužilaštva Crne Gore.

XS
SM
MD
LG