Dostupni linkovi

Mogerini: Dvije države i Jerusalim kao glavni grad


Netanjahu i Mogerini u Briselu
Netanjahu i Mogerini u Briselu

Šef EU za spoljnu politiku Federika Mogerini osudila je "sve napade na Jevreje bilo gdje na svijetu" tokom susreta sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Briselu.

"Osuđujem najstrože sve napade na Jevreje bilo gdje u svijetu, uključujući i Evropu, kao i na Izrael i izraelske građane", rekla je Mogerini danas, nakon što je Netanjahu kritikovao Evropu zbog "dvoličnosti" i osuđivanja priznanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela, ali ne i raketnih napada na Izrael iz Gaze.

"Najgore što se sada može dogoditi je eskalacija tenzija i nasilja", rekla je Mogerini i ponovila stav EU da je rješenje koje podrazumijeva dvije države sa Jerusalimom kao glavnim gradom jedino održivo i za Izrael i Palestince, s ciljem prekida sukoba.

Izraelski premijer Banjamin Netanjahu očekuje, pak, od evropskih zemalja da slijede primjer Sjedinjenih Američkih Država i priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela, prenosi BBC.

Po dolasku u Brisel Netanjahu je ponovo pozdravio odluku SAD, rekavši da je Jerusalim već tri hiljade godina glavni grad jevrejskog naroda, a gospodin Trump je stavio "činjenice na sto".

"Vjerujem da će sve ili većina evropskih zemalja preseliti svoje ambasade u Jerusalim, priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela i zdušno nam se pridružiti u naporima za sigurnost, prosperitet i mir", dodao je on.

Evropska unija, međutim, želi da vidi Jerusalim kao glavni grad izraelske i palestinske države, u mirovnom procesu.

Očekuje se da će ministri spoljnih poslova EU apelovati na Netanjahua da ponovo pokrene dijalog da bi se postigao mir sa Palestincima.

Posjeta Netanjahua, što je prvi put u 20 godina da neki izraelski premijer posjeti taj grad, je uslijedila nakon što je američki predsjednik Donald Tramp priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela i najavio premještanje američke Ambasade u taj grad iz Tel Aviva.

XS
SM
MD
LG