Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Netanjahu očekuje da i druge zemlje priznaju Jerusalim


Čim se Ambasada SAD preseli u Jerusalim i pre toga, više ambasada će se takođe preseliti: Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas, nepun dan nakon što je predsednik SAD Donald Tramp saopštio da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela, da i druge zemlje sada razmatraju preseljenje svojih ambasada u taj grad.

"U kontaktu smo sa drugim zemljama koje će saopštiti slično priznanje i nemamo sumnje da će čim se Ambasada SAD preseli u Jerusalim i pre toga, više ambasada takodje preseliti", rekao je danas Netanjahu u Ministarstvu spoljnih poslova Izraela, preneli su izraelski mediji.

Netanjahu je u sredu pohvalio Trampovo priznanje, označivši jučerašnji dan istorijskim.

Takođe je rekao da svaki mirovni sporazum sa Palestincima mora uključiti Jerusalim kao glavi grad Izraela, najavivši da neće biti izmena statusa svetih mesta.

U međuvremenu je izraelska vojska saopštila da razmešta dodatne vojnike na Zapadnoj obali pred velike palestinske proteste zbog Trampovog poteza, preneo je AP.

U vojnom saopštenju je navedeno da će biti razmešteno nekoliko bataljona na toj teritoriji dok će drugi vojnici biti u pripravnosti da odgovore na mogući razvoj dogodjaja.

Palestinci već danas štrajkuju širom Zapadne obale i u istočnom Jerusalimu, a sutra se protesti očekuju nakon tradiconalnih molitvi petkom u podne.

Glavni lider Hamasa Ismail Hanije je pozvao na novi ustanak, intifadu, protiv Izraela zbog Trampove odluke koju je nazvao "agresijom na naš narod i rat protiv naših svetinja", najavivši da će neredi početi sutra.

"Želimo da ustanak traje i nastavi se ne bi li Tramp i okupator zažalili zbog te odluke", rekao je Hanije z gradu Gazi.

Hamas je odgovoran za pogibiju stotina Izraelaca tokom oružanog ustanka ranih 2000-tih godina, ali sposobnost da izvede napade sada je ograničeniji.

Izrael drži pod blokadom pojas Gaze, a mnoge pristalice Hamasa na Zapadnoj obali su uhapšene.

Ipak Hamas raspolaže velikim arsenalom raketa koje mogu da pogode mnoga područja u Izraelu.

XS
SM
MD
LG