Dostupni linkovi

Tramp: Želimo da u SAD sva deca rastu bez straha i mržnje


Donald Tramp
Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp založio se protiv rasizma i za jednakost na otvaranju muzeja za građanska prava u Džeksonu, gradu u američkoj saveznoj državi Misisipi, gde je taj događaj bojkotovalo nekoliko crnačkih zvaničnika među kojima i gradonačelnik.

"Želimo da naša zemlja bude mesto gde će svako dete bez obzira na poreklo, moći da raste bez straha i mržnje, okruženo ljubavlju, raznim mogućnostima i nadom", rekao je Tramp u subotu uveče pošto je posetio novi muzej.

Dolazak Trampa na poziv guvernera Fila Brajanta izazvao je kritike i bojkot. Gradonačenik Džeksona Čokvi Anta Lumumba je rekao da Trampov dolazak predstavlja "odvraćanje pažnje", jer američki predsednik "nije pokazao da je privržen idejama građanskih prava".

Nekoliko protesta je održano za vreme inauguracije muzeja i Trampovog dolaska, a otvaranje muzeja je bojkotovalo nekoliko organizacija za borbu građanskih i prava crnaca u SAD, medju kojima uticajna NAACP.

Grad Džekson je simbol borbe za građanska prava, dok je muzej posvećen ličnostima i borcima za ta prava kao što su Martin Luter King i Medgar Ivers, kojeg je 1963. godine u tom gradu ubio belac suprematista.

Tramp je tokom izborne kampanje i od dolaska na vlasti nekoliko puta kritikovan zbog pitanja rasne ravnopravnosti. Američki predsednik je pre nekoliko meseci odbio da izričito osudi ekstremiste i rasizam posle skupa belih suprematista u Šarlotsvilu, u Virdžiniji, u kojem je u sukobima ubijena jedna žena.

XS
SM
MD
LG