Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD pripremaju nove sankcije protiv Rusije


SAD su saopštile da preduzimaju nove vojne i ekonomske mjere protiv Moskve kao odgovor na rastući i sve napetiji spor sa Rusijom oko raketa za koje Vašinton kaže da krše važan sporazum iz Hladnog rata.

Obajava State Departmenta signalizira još konkretniji pristup sporu oko Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (Intermediate Nuklear-Forces Treaty) poznatog INF, koji je potpisan prije 30 godina.

Ranije ove sedmice jedan zvaničnik Bijele kuće prvi put je potvrdio sumnju koja odavno postoji o tipu rakete, koju je prema navodima Vašingtona, Rusija već rasporedila u najmanje dva regiona.

Moskva odbaciju optužbe i zahtijava više informacija od Vašingtona i uzvraća sa njihovim optužbama o američkom antiraketnom odbrambenom sistemu u Evropi.

U saopštenju objavljnom ranije State Department je rekao da je sporazum INF pod prijetnjom, i da će Vašington preduzeti diplomatske ekonomske i vojne korake da bi natjerali Moskvu da ga se ponovo pridržava.

Iako nijesu date pojedinosti, objava je prvi konkretni korak koji je administracija predsjednika Donalda Trumpa, preduzela po tom pitanju.

XS
SM
MD
LG