Dostupni linkovi

PIC: BiH nije zajednica država, RS je samo entitet


Politički direktori Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u BiH (PIC) saopštili su, povodom navoda iz zaključka Narodne skupštne Republike Srpske od 7. novembra, da BiH nije zajednica država i da je Republika Srpska sastavni entitet BiH, a ne država sama po sebi.

U kominikeu, čiji tekst, kako je rekao visoki predstavnik Valentin Inzko, nije podržao predstavnik Rusije, navodi se da, u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir, suverenitet i državnost počivaju na državi BiH.

Upravni odbor PIC-a je ponovio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH.

"Još jednom je potvrđeno opredjeljenje za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta",navodi se u kominikeu.

Upravni odbor PIC podsjeća da spoljna politika i zahtjevi za članstvo u međunarodnim organizacijama i institucijama spadaju u isključivu nadležnost institucija BiH.

"NATO članice PIC-a i Japan pozivaju vlasti da sprovedu Reviziju odbrane BiH, donesenu u decembru 2016. godine, da modernizuju institucije i potencijale BiH iz domena odbrane, te da izvrše uknjiženje perspektivne vojne imovine u oba entiteta. Vlasti Republike Srpske moraju da ispoštuju obavezujuće odluke sudova BiH u predmetu koji se odnosi na lokaciju perspektivne imovine u Han Pijesku (Veliki Žep)", navodi se u komunikeu.

U kominikeu se izražava zabrinutost zbog stalne retorike podjela koja se čuje od političara u BiH.

"Izjave o otcjepljenju entiteta, priča o hipotetičkim ratnim scenarijima ili negiranje presuda Haškog tribunalu su neprihvatljive i stvaraju klimu koja ugrožava međuetnički dijalog i pomirenje, kao i svaki napredak u poboljšanju života građana BiH", navodi se u kominikeu PIC-a.

Upravni odbor PIC-a poziva na pomirenje, međusobno razumijevanje i toleranciju i suzdržavanje od događaja, radnji i retorike koji unose podjele, uključujući i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, historijski revizionizam i provokativnu upotrebu simbola, te daje podršku Mehanizmu za međunarodne krivične sudove, koji će naslijediti Haški tribunal.

Naglašeno je da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i da je potrebna puna implementacija programa "pet plus dva", što je i dalje uslov za zatvaranje OHR-a.

Sve strane se podsjećaju na obavezu da u potpunosti poštuju Dejtonski mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika.

PIC podsjeća vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da se moraju sprovoditi.

Politički direktori Upravnog odbora PIC-a sastali su se danas i sa članovima Predsjedništva BiH sa kojima su razgovarali o političkoj situaciji u BiH i prioritetima koalicije do kraja ovog mandata, kao i sa pravosudnim organima BiH.

Upravni odbor PIC-a izrazio je žaljenje zbog nedostatka napretka u BiH, propuštenih prilika i gubitka značajnih sredstava u posljednjih šest mjeseci, koji su rezultat političkih sukoba i činjenice da vlasti izbjegavaju odgovornost.

XS
SM
MD
LG