Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH sa PIK-om o političkoj situaciji


Članovi Predsjedništva BiH, Dragan Čović, Malden Ivanić i Bakir Izetbegović
Članovi Predsjedništva BiH, Dragan Čović, Malden Ivanić i Bakir Izetbegović

Članovi Predsjedništva BiH upoznali su danas političke direktore iz zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIK) sa trenutnom političkom situacijom u BiH i istakli opredijeljenost za dalji rad na provođenju reformi i ispunjenje uslova za sticanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

U saopštenju Predsjedništva BiH se navodi da je ponovljena posvećenost nastavku evropskog puta BiH i finalizaciji odgovora na Upitnik Evropske komisije u što skorijem vremenskom roku.

Na sastanku je izraženo uvjerenje da će, uprkos trenutnoj situaciji, doći do napretka u procesu evropskih integracija BiH, u smislu realizacije postavljenih ciljeva i prioriteta kada je u pitanju spoljna politika zemlje.

Članovi Upravnog odbora su ponovili podršku evropskom putu BiH i podsjetili da fokus treba biti na provođenju socijalno-ekonomskih i drugih reformi kako bi se poboljšao kvalitet života građana, unaprijedila vladavina prava i poboljšala javna uprava.

Oni su pohvalili napredak načinjen u ovom pravcu i pozvali sve nivoe vlasti u zemlji da ulože dodatne napore kako bi se nastavili reformski procesi.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost zemljama članicama Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira na podršci koju su do sada pružile BiH i izrazili nadu da će se ta podrška nastaviti i u budućnosti u okviru napretka na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG