Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija spremna da izvrši uticaj na Sjevernu Koreju


Hvansong-15 nova balistička raketa Sjeverne Koreje

Rusija ima otvorene komunikacione kanale sa Sjevernom Korejom i Moskva je spremna da izvrši uticaj na Pjongjang, objavila je agencija Interfax, citirajući zamjenika ministra vanjskih poslova Igora Morgulova u utorak.

Njega je, kako navodi Reuters, takođe citirala i agencija RIA, rekavši da Sjeverna Koreja traži direktan dijalog sa Sjedinjenim Državama o njihovom nuklearnom programu, i da im nijesu potrebne bezbjednosne garancije ni Rusije ni Kine.

U Vašingtonu je portparolka State Departmenta, Katina Adams, rekla da administracija američkog predsjednika DonaldaTrumpa još želi mirno i diplomatsko rješenje za nuklernu i raketnu prijetnju koju predstavlja Pjongjang.

Ona je ipak Reutersu rekla sljedeće:

"Sjeverna Koreja je pokazala kroz svoje akcije da nije zainteresovana za razgovore. Moramo ostati fokusirani na to da povećamo troškove Pjongjaga koji nastavlja da razvija svoj WMD program", navela je Adams

Inače i u četvrtak je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, saopštio kako Sjeverna Koreja želi direktne pregovore sa SAD kako bi zatražila garancije za bezbjednost.

Lavrov je poručio da je Rusija spremna da u tim pregovorima posreduje.

XS
SM
MD
LG