Dostupni linkovi

Corax dobitnik nagrade Dobar primer Novog optimizma


Corax ('Opa-cupa'), posljednja karikatura za RSE

Karikaturista Predrag Koraksić Corax ovogodišnji je dobitnik nagrade "Dobar primer Novog optimizma", saopštio je danas Pokret Novi optimizam.

Koraksiću će nagrada biti dodeljena sutra, 9. decembra u podne u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Ugledni karikaturista sarađuje i sa RSE.

U programu će pored njega učestvovati i etnolog, antropolog i borac za ljudska prava Ivan Čolović, istoričarka Branka Prpa, novinari Mijat Lakićević i Željko Bodrožić i glumac i reditelj Igor Galo.

Na skupu će biti premijerno prikazan kratki film Igora Gala "Corax", koji je snimljen 2010. godine na Braču u Hrvatskoj i u kojem je prikazan portret Predraga Koraksića.

Corax o "Fenomenologiji zarđale kašike"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Coraxu će nagrada svečano biti uručena u Novom Sadu, na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembra.

U Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV) u Novom Sadu u 19 sati nagradu će mu dodijeliti prošlogodišnji dobitnici nagrade - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i nekadašnji Zaštitnik građana Saša Janković.

U programu će, pored ovogodišnjeg i prošlogodišnjih laureata, učestvovati i ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini, direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov i predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović.

Pre dodele nagrade na ulicama Novog Sada biće organizovana interaktivna izložba Koraksovih radova na temu kršenja ljudskih prava na kojoj će poznavaoci njegovog rada prisutne sprovesti kroz izložbu i tumačiti sa njima neke od najupečatljivijih karikatura.

Kustosi izložbe su Igor Galo, potpredsednica Samostalne demokratske srpske stranke Istarske županije Mirjana Galo, književnik Vladimir Pištalo, sociolog Aleksej Kišjuhas i glumci Dejan Ćirjaković, Dimitrije Banjac i Nikola Škorić iz televizjske serije "Državni posao".

Pokret Novi optimizam poslednjih 13 godina dodeljuje nagradu "Dobar primer Novog optimizma" osobama ili organizacijama koje se svojim delovanjem i zalaganjima bore za vrednosti koje su jasno izražene u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i Proglasu "Novog optimizma", te svojom inicijativom daju dobar primer zajednici i društvu.

Nagrada se svake godine dodeljuje 10. decembra, na Medjunarodni dan ljudskih prava. Medju dosadašnjim dobitnicima nagrade su i Mirjana Karanović, ekipa serije "Državni posao", rege sastav "Del Arno Band", Dragan Todorović, Mirko Djordjević i Ivan Ivanji.

XS
SM
MD
LG