Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lavrov i Tillerson okončali razgovore bez rezultata u Beču


Rex Tillerson i Sergej Lavrov u Beču 7. decembra 2017.

Američki državni sekretar Rex Tillerson i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov okončali su razgovore u Beču bez saopštavanja da li je postignut bilo kakav rezultat u nekom od pitanja koja podižu tenzije između ove dvije zemlje.

Upitan na marginama sastanka Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), održanom u Beču u četvrtak, da li je dobio bilo kakvo obećanje od ruskog ministra Tillerson je rekao: "Neću da vam kažem što smo konkretno dobili. Dobili smo napredak, eto što smo dobili."

"Imamo dijalog, imamo saradnju, ne moramo sve riješiti. Ne može se sve riješiti sa jednim sastankom" rekao je američki državni sekretar novinarima.

Sastanak se dogodio u momentu kada se odnosi između SAD i Rusije i dalje zatežu, kako po pitanju optužbi za rusko miješanje u američke predsjedničke izbore 2016., tako i zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini, i njihove uloge u ratu u Siriji.

Lavrov nije imao nikakv komentar o susretu sa Tillersonom za medije, ali je rusko ministarstvo reklo da je fokus u razgovorima bio na krize u Ukrajini, Siriji i sa Sjevernom Korejom.

Lavrov je, piše u saopštenju, rekao Tillersonu da je američki pritisak na ruske medije i diplomate u SAD "neprihvatljiv". Takođe su naveli da je poručio da su vojne vježbe SAD i "agresivna retorika" uzrokovale "eskalaciju tenzija" na korejskom poluostrvu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG