Dostupni linkovi

Vijeće sigurnosti UN u petak o Jeruzalemu


Pogled na Stari grad, Jeruzalem
Pogled na Stari grad, Jeruzalem

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) sutra će održati izvanrednu sjednicu, koju je zahtijevalo osam od ukupno 15 zemalja članica zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da Jeruzalem prizna za glavni grad Izraela, prenosi BBC.

Sastanak Arapske lige o tom pitanju planiran je, kako se navodi, za subotu, 9. prosinca.

Odluka Trumpa da Jeruzalem prizna za glavni grad Izraela naišla je na osude kako svjetskih sila, tako i zemalja Bliskog istoka, uključujući i neke od saveznika Sjedinjenih Država, prenose mediji.

Saudijska Arabija je Trumpovu odluku okarakterizirala kao "nepravednu i neodgovornu", dok su Francuska i Velika Britanija saopćile da ne podržavaju takvu odluku.

Vrhovni šiitski vjerski vođa u Iraku Ali al-Sistani osudio je odluku predsednika SAD da prizna Jerusalem kao glavni grad, i naveo da je ona "pogodila osjećanja miliona Arapa, muslimana", saopšteno je iz njegovog ureda, prenosi Rojters.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas (Mahmud Abas) je odluku o priznavanju Jeruzalema za glavni grad Izraela ocijenio kao "žalosnu" i dodao da je Jeruzalem "vječna prijestolnica Palestine".

Palestinski pokret Hamas pozvao je danas na novi ustanak, intifadu protiv Izraela zbog priznanja Jerusalima kao izraleskog.

"Mi bi trebalo da pozovemo i radimo na pokretanju nove intifade suočeni s cionističkim neprijateljem", rekao je glavni lider Hamasa Ismail Hanije u gradu Gazi, ocenivši da je palestinsko pitanje na kritičnoj raskrsnici za arapske zemlje.

On je Trampovo saopštenje označio krajem jednog političkog perioda i početka novog poglavlja u palestinskoj politici.

Mediji prenose da se očekuju prosvjedi Palestinaca na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, zbog čega je Izrael najavio dodatno slanje vojnih trupa u taj region, prenosi Rojters.

XS
SM
MD
LG