Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU otvara još dva poglavlja u pregovorima sa Srbijom


Sjedište Evropske komisije

Stalni predstavnci zemalja članica EU su na današjem sastanku doneli odluku da će na međuvladinoj konferenciji, sa Srbijom otvoriti poglavlja 6 koje se tiče prava privrednih društava i poglavlje 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

Međunarodna konferencija je zakazana za 11 decembar.

Vlada Republike Srbije se nadala da će u decembru otvoriti 3 poglavlja, međutim odluka zemalja članica je zavisila od izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u najvažnijim poglavljima: 23i 24. Evropski izvori su naglasili da su nalazi Evropske komisije, pokazali nedovoljan napredak u implemnetaciji Akcionog Plana o poglavljima 23 i 24 stoga se zemlje članice bile mišljenja da Srbija ne može da otvori više od dva poglavlja u ovoj rundi.

Iz Brisela se poručuje da konkretak napredak u poglavljima 23 i 24 koja se tiču vladavine prava, je od suštinske važnosti da bi Srbija napredovala u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom. Paralelno s tim, da bi napredovala u pristupnom procesu, Srbija mora da napreduje i u procesu dijaloga sa Kosovom koji bi trebao voditi ka punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Srbija je zvanično počela pregovore o pristupanju EU u januaru 2014.

XS
SM
MD
LG