Dostupni linkovi

Tramp razgovarao sa Netanjahuom i Abasom o Jerusalimu


Američki predsednik Donald Tramp razgovarao je telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, paletinskim predsednikom Mahudom Abasom i saudijskim kraljom Abdulahom, saopštila je Bela kuća, prenosi Rojters.

Tramp je obavestio je palestinskog lidera Mahmuda Abasa da namerava da premesti ambasadu SAD u Jerusalim, javlja Rojters pozivajući se na izjavu Abasovog portparola. U izjavi se ne navodi da li je Tramp precizirao kada bi se to zaista i dogodilo.

„Peredsednik Abas primio je telefonski poziv predsednika SAD Donalda Trampa koji ga je tom prilikom obavestio o svojoj nameri da premesti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim“, rekao je portparol Abu Rdainah.

„Predsednik Abas je upozorio na opasne posledice koje bi takva odluka mogla da izazove po mirovni proces i mir, stabilnost i bezbednost u tom regionu ali i svetu“, dodaje se u saopštenju Abasovog portparola.

Namera SAD da presele svoju ambasadu u Jerusalim ili priznaju taj grad kao prestonicu Izraela, izvala je nove tenzije na Bliskom istoku.

Palestinci planiraju da u istočnom delu Jerusalima proglase glavni grad nezavisne Palestine i prete da će prekinuti kontakte s američkom administricijom, dok lideri Hamasa pozivaju na narodni otpor da se spreči zavera, kako su je nazvali.

XS
SM
MD
LG