Dostupni linkovi

Tusk: Napredak u pregovorima o Bregzitu


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da se pregovori o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije "pibližavaju" napretku u vezi s pitanjem statusa granice u Irskoj.

Tusk je danas na Tviteru naveo da je ohrabren razgovorima s premijerom Irske i da je ostvareno "približavanje dovoljnom napretku" za decembarski samit EU.

I irski ministar inostranih poslova Sajmon Kovenej je potvrdio da su britanski i evropski pregovarački “veoma blizu sporazuma”.

Bi-Bi-Si (BBC) javlja da su Velika Britanija i Evropska unija su izgleda nadomak napretka u pregovorima o Bregzitu.

Pregovarač Evropskog parlamenta Gi Verhofstat rekao je da je "moguć" dogovor o irskoj granici, sumi koju London treba da plati za izlazak iz Unije, kao i o pravima gradjana posle Bregzita.

Britanska premijerka Tereza Mej danas se sastala sa zvaničnicima EU u pokušaju da finalizuje dogovor uoči samita Unije krajem sledeće nedelje.

Velika Britanija traži da se što pre predje na pregovore o budućim trgovinskim aranžmanima, ali lideri EU traže da se do samita sledeće nedelje napravi dogovor o ključnim pitanjima kao što su finansijske obaveze koje je Velika Britanija preuzela kao članica.

Status granice s Irskom je sporna tačka pošto je to jedina kopena granica Velike Britanije. Irska vlada traži garancije da neće biti carinskih punktova na granici sa Severnom Irskom i da će kretanje roba i ljudi biti neometano posle Bregzita. S druge strane, unionisti na Severu Irske, koji obezbedjuju većinu Vladi Tereze Mej, prete da će povući podršku ako Severna Irska bude imala specijalan status u Bregzitu.

XS
SM
MD
LG