Dostupni linkovi

Hahn otvorio zgradu Tužiteljstva BiH


Komesar Europske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn otovrio je danas u Sarajevu novu zgradu Tužiteljstva BiH.

Dio je to šireg paketa pomoći Europske unije za izgradnju, obnovu i modernizaciju sudova i tužiteljstava širom Bosne i Hercegovine u okviru jačanja vladavine prava.

Europska unija je osigurala vipe od 1.260.000 eura kroz Instrument pretpristupne pomoći (IPA 2012) za unaprijeđenje radnih uvjeta u ovoj zgradi.

„Nova zgrada Tužiteljstva BiH će osigurati bolje uvjete za rad, u smislu ne samo sigurnosti i organizacije procesa rada uposlenika Tužiteljstva, nego prije svega tužitelja koji će raditi na različitim predmetima, uključujući predmete korupcije i organiziranog kriminala“, kazao je Hahn.

Hahn je također rekao da je Europska unija tokom proteklih 15 godina osigurala blizu 50 milijuna eura za sektor pravosuuđe u BiH.

„Naša podrška se ne ograničava samo na pomoć u pogledu infrastrukture, nego EU daje i značajnu pomoć koja se ogleda u unaprijeđenju rada pravosuđa, kroz smanjenje zaostalih predemta uključujući i predemte ratnih zločina“, istakao je Hahn.

Glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić kazala kako je ovo veliki dan za pravosudne institucije BiH.

„Mi smo svjesni naših obaveza i nastavit ćemo na našem putu u borbi protv organiziranog kriminala, terorizma i procesuiranja ratnih zločina u cilju jačanja vladavine prava“, kazala je Tadić.

Nova zgrada Tužiteljstva BiH sada ima ukupnu korisnu površinu od preko 2.150 metara kvadratnih.

Han je izrazio predanost EU perspektivi BiH, te je pozvao sve nivoe vlasti u BiH da nastave kontinuirano sprovođenje neophodnih reformi, kao i što skorije dostavljanje odgovora na Upitnik Evropskoj komisiji, dodaje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG