Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD se povlače iz globalnog sporazuma o migrantima i izbeglicama


Amblem Visokog komesarijata Ujedninjenih nacija za izbeglice

Američki predsednik Donald Tramp odlučio je da se Sjedinjene Države povuku iz sporazuma Ujedinjenih nacija međunarodnoj pomoći migrantima i izbeglicama, saopštila je američka misija pri UN.

"Taj sporazum nije kompatibilan sa migracionom politikom njegove zemlje", navodi se u saopštenju.

Generalna skupština UN jednoglasno je usvojila u septembru 2016. godine tekst nazvan "Deklaracija Njujorka o izbeglicama i migrantima" u cilju poboljšanja uslova pomoći, smeštaja i povratka izbeglica.

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) bi trebalo na osnovu te deklaracije naredne godine da predloži Svetski pakt o migrantima i izbeglicama.

SAD su navele da taj sporazum "ima elemente koji nisu u skladu sa migracionom politikom Trampove administracije".

"Tramp je zbog toga odlučio da obustavi učešće SAD u pripremi pakta koji treba da dobije konsenzus u UN 2018. godine", navodi se u saopštenju američke misije.

UN nisu za sada reagovale na tu odluku.

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli izjavila je da su SAD ponosne na svoje nasleđe u oblasti imigracije i podrške migrantima i izbeglicama širom sveta.

"Nijedna zemlja nije učinila koliko su učinile SAD. Naše odluke o migracionoj politici treba da donose Amerikanci i samo Amerikanci. Mi ćemo odlučiti o boljoj kontroli granica i kome će biti dozvoljeno da uđe u našu zemlju", rekla je Niki Hejli i dodala da deklaracija "jednostavno nije kompatibilna sa SAD".

Od dolaska Donalda Trampa na vlast SAD su se povukle iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promenama, kao i iz Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

XS
SM
MD
LG