Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UN: Hitno i potpuno ukinuti blokadu u Jemenu


Nekoliko agencija Ujedinjenih nacija pozvale su danas arapsku koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom da hitno i u potpunosti ukine blokade u Jemenu, prenosi Beta.

"Zajedno pozivamo koaliciju da hitno i u potpunosti otvori sve luke u Jemenu na Crvenom moru i da olakša pristup i slobodno kretanje humanitarne pomoći", navodi se u saopštenju.

Blokada luka i aerodroma u Jemenu koje je nametnula Saudijska Arabija 4. novembra nakon ispaljivanja rakete iz Jemena prema njenom tlu, otežava dostavu humanitarne pomoći toj zemlji gde vlada nestašica hrane i lekova.

Blokada je prošle nedelje delimično uklonjena posle pritiska medjunarodne zajednice na Saudijsku Arabiju, ali su UN tada ocenile da blokada treba da bude u potpunosti otklonjena.

"Jemenu preti jedna od najvećih gladi ove ere. Više od osam miliona ljudi bi moglo da umre od gladi bez hitne pomoći", navodi se u zajedničkom saopštenju

Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) i Agencije UN za decu (Unicef).

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija od 26. marta 2015. bombarduje položaje šiitskih pobunjenika. Ta koalicija podržava predsednika Jemena Abeda Raboa Mansura Hadija, koji je bio primoran da pobegne iz zemlje.

Jemen je pogodjen teškom humanitarnom krizom i rizikom gladi. U građanskom ratu u toj zemlji je od marta 2015. poginulo skoro 9.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od 2,5 miliona je u izbeglištvu. Zdravstvena i sanitarna infrastruktura je skoro potpuno uništena.

XS
SM
MD
LG