Dostupni linkovi

Bivši Trampov savetnik priznao da je lagao FBI o ruskim kontaktima


Majkl Flin, bivši Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost
Majkl Flin, bivši Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost

Majkl Flin, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, priznao je danas na sudu krivicu po optužbi da je dao lažnu izjavu agentima Federalnog istražnog biroa (FBI) o svom razgovoru s ruskim ambasadorom u decembru 2016. godine.

U saopštenju preko advokatske kancelarije koja ga zastupa, Flin je istakao da je doneo takvu odluku “u najboljem interesu moje porodice i naše zemlje”.

On je dodao da je bilo “bolno trpeti lažne optužbe za ‘izdaju’ i druge neprijateljske postupke” u poslednjih nekoliko meseci ali je priznao da su “potezi koje sam danas priznao u sudu bili pogrešni”, prenosi Rojters.

Tužioci su rekli da se Flin sastao sa višim zvaničnikom Trampovog tranzicionog tima koji je u decembru 2016. bio u odmaralištu Mar-a-lago kako bi razgovarao sa ruskim ambasadorom.

ABC News navodi izvor blizak Flinu prema kome je bivši savetnik za nacionalnu bezbednost spreman da svedoči da mu je Tramp naložio da kontaktira ruske zvaničnike, prvobitno da se dogovori zajednička borba protiv “Islamske države” u Siriji.

Za sada nije jasno da kada je Tramp tražio od Flina da kontaktira ruske predstavnike te da li je bilo nezakonito tražiti takav sastanak, prenosi britanska agencija.

Bela kuća je saopštila da je priznanjem Flin okrivio samo sebe.

“Ništa u njegovom priznanju krivice ili optužbnici ne inkriminiše nikoga drugog osim gospodina Flina”, kazao je Taj Kob, advokat Bele kuće.

“Lažne izjave su na tragu lažnih izjava koje je dao zvaničnicima Bele kuće što je rezultiralo njegovom ostavkom u februaru”, istakao je Kob dodajući da priznanje krivice “otvara put za brz i razuman završetak” Mulerove istrage.

Zvanična Moskva negira stav američkih obaveštajnih agencija da se mešala u predsedničke izbore u nastojanju da pomogne Trampu da pobedi. Tramp odbacuje navode o dosluhu njegove kampanje sa Rusijom, nazivajući Mulorevu istragu kao “lov na veštice”.

Američki predsednik je odbio tokom susreta u Beloj kući sa libijskim premijerom da odgovori na pitanje novinara o Flinovom priznavanju krivice.

Flin je četvrta optužena osoba u istrazi specijalnog savetnika Roberta Mulera o ruskom mešaju u američke izbore 2016. godine. On je prvi priznao krivicu.

Majkl Flin je pod istragom zbog niza optužbi, između ostalog, da je lobirao u ime Turske, ali činjenica da je optužen po jednoj tački za iznošenje lažne izjave sugeriše da sarađuje s Mulerovom istragom u zamenu za blažu kaznu, navodi agencija Asošijetid pres.

Federalni sudija rekao je da Flin sarađuje s Vladom u Mulerovoj istrazi, dodajući da će Vlada odlučiti koliko efikasno Flin sarađuje u okviru dogovora o priznanju krivice.

Flin nije govorio u sudnici, osim što je rekao da se izjašnjava krivim.

On je 13. februara podneo ostavku posle medijskih izveštaja da je pre Trampove inauguracije s ruskim ambasadorom razgovarao o američkim sankcijama Rusiji.

Za ove optužbe predviđena je kazna zatvara do pet godina.

Smenjeni direktor FBI-aja Džejms Komi proletos je na saslušanju pred obaveštajnim odborom Senata rekao da je bilo "veoma zabrinjavajuće" kada mu je Tramp u februaru tražio da obustavi istragu o Flinu, pokrenutu zbog njegovih neprikladnih kontakata s Rusijom.

Flinova odluka da sarađuje sa specijalnim savetnikom je značajan iskorak u istrazi koja opterećuje Trampovu adminsitraciju koja je stupila na dužnost u januaru.

Mulerov tim je prošlog meseca objavio optužnice protiv tri zvaničnika Trampovog izbornog štaba, bivšeg šefa štaba Pola Manaforta i njegovog poslovnog saradnika Rika Gejtsa, kao i protiv spoljnopolitičkog savetnika Džordža Papadopulosa.

XS
SM
MD
LG