Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tribunal pokrenuo istragu o smrti Slobodana Praljka


Slobodan Praljak izvršio je samoubistvo u sudnici Haškog tribunala nakon čitanja presude

Haški tribunal započeo je nazavisnu istragu o unatarnjim operacijama u sudu nakon smrti Slobodana Praljka, koja će se odvijati uz istragu koju vodi holandska policija.

Iz Haškog tribunala je saopćeno da će istragu voditi Hassan Jallow, glavni sudac Gambije i bivši tužilac Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu i Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

"Istraga će početi slijedeće sedmice i cilj je da obezbijedi izvještaj prije zatvaranja Tribunala 31. decembra 2017. godine. Istragom će se procjeniti svi dosadašnji postupci, ali i dati preporuke koje mogu pomoći drugim sudovima u budućnosti. Rezultati istrage bit će objavljeni, poštujući procedure i povjerljive podatke", navedeno je u saopćenju.

Iz Tribunala je prethodno saopćeno da će sarađivati s Javnim tužilaštvom u Haagu nakon pokretanja istrage o smrti Praljka, koji je nakon što mu je potvrđena dvadesetogodišnja kazna zatvora u Haškom tribunalu, popio nepoznatu tečnost.

"Istraživanje će se fokusirati na pomoć pri samoubistvu i kršenje Zakona o zabranjenim sredstvima", saopćeno je iz službe Javnog tužilaštva.

Bivši logoraši: Praljkov postupak je kukavički čin
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

Praljku, bivšem komandantu Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 29. novembra je potvrđena kazna od 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u BiH. Tada je Praljak, stojeći, uzviknuo da ne priznaje presudu i da nije ratni zločinac, a potom je nešto popio iz male čaše. U zbrci koja je nastala, čule su se riječi Praljkove zastupnice Nataše Fauveau-Ivanović da Praljak “kaže da je popio otrov”.

Uz Praljka, pravosnažno osuđen je i Jadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne, na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili i nekadašnji ministar odbrane Bruno Stojić te bivši načelnik Glavnog štaba HVO-a Milivoj Petković. Bivši komandant Vojne policije Valentin Ćorić je osuđen na 16 godina, a predsjednik komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

XS
SM
MD
LG