Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predsednik Zimbabvea imenovao novu vladu


Nijedan opozicion političar nije uključen u vladu: Emerson Mnangagva

Novi predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva imenovao je članove svoje nove vlade, među kojima su verni sledbenici vladajuće stranke i ličnosti vezane za vojsku. čija je intervencija pomogla da se svrgne bivši šef države Robert Mugabe.

Nijedan opozicion političar nije uključen u vladu, čije sastavljanje je viđeno kao prvi test za Mnangagvu, dugogodišnjeg Mugabeovog saveznika, i da li će odstupiti od politike bivšeg lidera.

Dva visoka oficira biće na čelu ključnih ministarstava, navodi se u saopštenju izdatom kasno sinoć.

Za ministra spoljnih poslova novi predsednik imenovao je Sibusisa Moja, generala koji je preko televizije objavio vojnu intervenciju u noći od 14. na 15. novembar koja je dovela do ostavke bivšeg dugogodišnjeg šefa države Roberta Mugabea, 21. novembra.

Maršal Prens Širi, dugogodišnji šef vazdušnih snaga dobio je resor poljoprivrede.

Novi šef države zadržao je u sastavu vlade više Mugabeovih ministara, među kojima i Patrika Šinamasu, koji je ponovo dobio mesto ministra finansija koje je izgubio u oktobru prilikom rekonstrukcije vlada kada mu je povereno ministarstvo za sajber bezbednost.

Robert Mugabe bio je primoran da se povuče posle intervencije vojske
Robert Mugabe bio je primoran da se povuče posle intervencije vojske

Bivši borci za borbu za nezavisnost koji su odigrali ključnu ulogu u demonstracijama tokom kojih uz podršku opozicije i civilnog društva mobilisali desetine hiljada ljudi, takođe su nagradjeni mestima u vladi. Tako je vođa udruženja veterana Kris Mutcvangva dobio resor informisanja.

Za neke Zimbabveance koji su se nadali da će novi kabinet biti inkluzivniji, sinoćnja objava novog sastava vlade je bila razočarenje posle njihovog pozdravljanja vojne intervencije i podrške naporima vladajuće stranke za opoziv predsednika Mugabea.

Emerson Mnangagva položio je zakletvu 24. novembra, tri dana posle ostavke predsednika Roberta Mugabea, koji je bio na vlasti od proglašenja nezavisnosti Zimbabvea 1980. godine, najpre kao premijer, a potom kao predsednik.

Devedesettrogodišnji Mugabe bio je primoran da se povuče posle intervencije vojske koja je preuzela kontrolu sredinom novembra, pod pritiskom demonstranata na ulicama i njegove sopstvene partije Zanu-PF.

Vojska je intervenisala posle smenjivanja Emersona Manggagve kao potpredsednika. Smenjivanje Mnanagve otvorilo je put prvoj dami Grejs Mugabe da nasledi svog supruga kada dodje trenutak, što je bio neprihvatljiv scenario za vojsku.

XS
SM
MD
LG