Dostupni linkovi

Hrvatski Sabor: Presuda ne odgovara istini


U hrvatskom Saboru pročitana je zajednička izjava većine od ukupnog broja zastupnika o presudi Haškog tribunala šestorici lidera "Herceg-Bosne" u kojoj je navedeno da ta presuda ne odgovara istini i da je kao takva neprihvatljiva za Hrvatsku, prenosi Srna.

U Saboru se nisu pojavili poslanici Socijaldemokratske partije /SDP/ i Građanske liberalne stranke /GLAS/.

Napomenuvši da je juče održana proširena sjednica Predsjedništva Sabora povodom haške presude, predsjednik Sabora Gordan Jandroković na početku sjednice rekao je da je "tragičnim činom oduzimanja života general Slobodan Praljak na simboličan način ukazao na svu nepravednost presude".

On je ocijenio da se presuda Žalbenog vijeća haškog suda "ne temelji na činjenicama i na ulozi koju je Hrvatska imala prema BiH u priznavanju njene nezavisnosti, odbrane njenog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti", prenijeli su hrvatski mediji.

Jandroković je naglasio da su klubovi poslanika usaglasili da je sada potrebno djelovati u interesu Hrvatske i pružiti podršku hrvatskom narodu u BiH, "čiji položaj mora ostati konstitutivan i ravnopravan sa ostala dva naroda u svim daljim promišljanjima o državnom uređenju BiH".

On je najavio da će Sabor uskoro na plenarnoj sjednici održati raspravu o odnosima Hrvatske i BiH, s posebnim naglaskom na položaj Hrvata u toj zemlji.

Sabor je uaključio da će nakon dostavljanja pisane presude haškog suda zauzeti stav kroz zajedničku deklaraciju, a od Vlade očekuju pokretanje svih raspoloživih pravnih i političkih mehanizama kako bi se izrečena presuda osporila.

XS
SM
MD
LG